Limburg

Limburg

Limburg, het zuidelijke pareltje van Nederland, is een gebied vol natuurlijke schoonheid. Het heuvelachtige landschap wat je hier vind komt nergens anders in Nederland voor. Daarom is het ook niet zo gek dat deze provincie de meeste touristen ontvangt. Voor veel Nederlanders is Limburg namelijk net het buitenland.

Wandelroutekaart Limburg

Filters

Gebruik de filters hieronder en druk op ''versturen'' om de wandelroutes te filteren.

Alle wandelroutes in Limburg

Hotel Van de Valk Heerlen

Over wandelen in Limburg

Veel mensen zijn bekend met het prachtige heuvelachtige landschap in Zuid Limburg. Er is echter ook veel mooie natuur in Noord en Midden Limburg. Limburg is rijk aan historie en op verschillende plekken zie je dat goed voorbij komen. Er is voor ieder wat wils, wandelen door de uitgestrekte weilanden, lopen langs de rivieroevers, hiken in het berglandschap; het kan allemaal in Limburg!

Mooiste wandelgebieden van Limburg

Ik heb in Limburg op heel veel verschillende plekken gelopen. Hieronder deel ik mijn favoriete wandelgebieden.

  • Maasduinen: dit lange nationale park is een van de parels van de provincie. Het prachtige Reindersmeer moet je echt een keer gezien hebben.
  • Afferdense heide: in dit natuurgebied lopen verschillende mooie routes en vanaf de uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht over het uitgestrekte heidegebied.
  • Sint Jansberg: de omgeving rondom de Sint Jansberg doet eigenlijk meer Duits aan dan Nederlands. Het heuvelachtige landschap, beekjes en historische plekken onderweg, maken deze route zeer de moeite waard.
  • Brunssummerheide: als je in Zuid Limburg bent dan kan een bezoek aan de Brunssummerheide niet ontbreken. Ook in dit natuurgebied staat een uitkijktoren waar je een mooi uitzicht hebt over de heuvelachtige heide.
  • Valkenburg: deze stad leeft van de tourisme en dat is ook niet gek. Eigenlijk heeft Valkenburg alles wat een tourist wil. Een mooi glooiend landschap, veel historie en tal van leuke dingen om te doen in de buurt. Uitermate geschikt voor een lange wandelvakantie!

Tips voor wandelen in Limburg

  • Bezoek ook eens noord -en midden Limburg: Zuid Limburg staat voor veel Noorderlingen bekend als een geweldige plek om te wandelen en te recreeren. Limburg heeft echter nog veel meer moois. Midden en Noord Limburg zijn wat mij betreft net zo mooi, alleen dan op een andere manier.
  • Trek goede wandelschoenen aan: Limburg kent veel heuvels, daarom zijn goede wandelschoenen geen overbodige luxe.
  • Houd een wandelvakantie: voor de meeste Nederlanders is Limburg toch een aardig stuk rijden. Er is zoveel te zien in Limburg dat je er zeker een mooie wandelvakantie kan houden!
  • Ga ook eens de grens over: zowel in Duitsland als in Belgie liggen er prachte gebieden rondom Limburg. Beide landen hebben grote bossen in de grensregio!

Zoek je een wandelroute dichtbij? Kies dan uit één van de steden/gemeentes van Limburg: