Lelystad

Lelystad

De meeste mensen hebben helaas niet zo’n positief beeld van Lelystad. Voor de natuurliefhebber is Lelystad echter een mooie plek om te wonen. De groene gordel van Lelystad heeft mooie plekken en paden om over te wandelen. Daarom is een bezoek aan de natuurgebieden van Lelystad zeker de moeite waard.

Wandelroutekaart Lelystad

Filters

Gebruik de filters hieronder en druk op ''versturen'' om de wandelroutes te filteren.

Alle wandelroutes in Lelystad

Over wandelen in Lelystad

Aangezien Lelystad een jonge gemeente is, zijn alle natuurgebieden gecreëerd. Toen Lelystad werd gebouwd hadden mensen een heel ander idee over hoe we de natuur moesten inrichten. De natuur werd voornamelijk ingericht voor houtwinning, daardoor werden alle bossen in lange rechte rijen geplant.

Inmiddels is het tij gelukkig gekeerd, langzamerhand zie je dit ook steeds meer terug in de Flevolandse natuur. De lange rechte bomenrijen maken langzaam plaats voor speelse wildere natuur met dood hout, slenken en meer biodiversiteit.

Aanraders

  • De Oostvaardersplassen: dit natuurgebied is niet zonder reden wereldwijd bekend. Geen enkel ander natuurgebied in Nederland trekt zoveel watervogels als de Oostvaardersplassen. Neem daarom je verrekijker mee en geniet van de duizenden watervogels die uit een van de vogelkijkhutten te zien zijn. Klik hier voor alle routes van de Oostvaardersplassen.
  • Zuigerplasbos en belevenissenbos: het belevenissenbos is het grootste speelbos van Nederland, voor kinderen is het daarom onafgebroken, klimmen, klauteren, speuren en rennen. Ook een rondje rondom de zuigerplas is heel erg aan te raden. Daarom is de route perfect als je wil wandelen en de kinderen tevreden wilt houden.

Tips voor wandelen in Lelystad

  • Trek waterdichte schoenen aan: als je niet in Flevoland woont dan zal het je verbazen hoelang de Flevolandse kleibodem nat blijft. In de bossen kan het soms zelfs na lange droogte alsnog nat blijven. Doe daarom altijd goede waterdichte schoenen aan en laarzen als het geregend heeft.
  • Neem wat te eten en drinken mee: bij sommige populaire natuurgebieden zoals de Oostvaardersplassen is er een bezoekerscentrum. Bij minder populaire natuurgebieden is er vaak geen horeca onderweg. Vergeet daarom niet iets voor onderweg mee te nemen.
  • Pak ook eens de fiets: sommige grote natuurgebieden, zoals de Oostvaardersplassen lenen zich ook goed voor een fietstocht. Hierdoor kan je meer vogelkijkhutten bezoeken en op meerdere plekken wandelen.

De natuurbeheerders van Lelystad

De meeste natuur in Lelystad wordt beheerd door Staatsbosbeheer en Het Flevolandschap, daarnaast zijn er ook een drietal routes van Natuurmonumenten op de Marker Wadden.

Meer wandelroutes zien? Bekijk dan alle routes in Flevoland