Wandelroute Dodaarspad

3.5 of 5 stars

Vanaf het bezoekerscentrum Buitencentrum Oostvaardersplassen starten 4 wandelroutes, namelijk:

Alle wandelroutes worden goed en duidelijk aangegeven. Bij alle 4 de wandelroutes zijn goede waterdichte schoenen aan te raden. Op sommige plekken kan het enorm blubberig worden in het natte seizoen.

Routebeschrijving

Vanaf het startpunt loop je direct de Oostvaardersplassen in. Hier kom je langs verschillende vogelkijk hutten, waar je een mooi uitzicht hebt over het natuurgebied.

Bij de T-splitsing ga je vervolgens links onder de tunnel door naar het Oostvaardersveld. Hier staan vrijwel altijd grote groepen paarden te grazen. Ook hier heb je op verschillende plekken een uitzicht over het natuurgebied. Eventueel kan je ook naar de Vogelkijkhut de Krakeend lopen om alle watervogels beter te bekijken.

Vanaf het Oostvaardersveld steek je de dijk over naar het Hollandse Hout. Dit natuurgebied is veel bosrijker. Van oorsprong was dit een bos voor houtwinning, maar tegenwoordig is natuurontwikkeling het hoofddoel.

Door het Hollandse Hout loop je een grote ronde langs de slenken die onlangs aan zijn gelegd. Toen ik deze ronde liep waren ze de slenken nog verder aan het uitgraven. Aan het einde van de route steek je weer de Knardijk over en loop je terug naar het bezoekerscentrum.

Route markering

De route wordt aangegeven met een zwarte pijl op een wit vierkant bord. Bij het startpunt starten veel routes, daardoor moet je goed kijken dat je de juiste route volgt. Op het informatiebord staat deze route niet op de kaart aangegeven.

Om de route te starten loop je links langs het bezoekerscentrum de Oostvaardersplassen in. Als je de juiste richting eenmaal hebt gevonden is de route volgen relatief eenvoudig.

Wel of niet lopen?

De Oostvaardersplassen is een prachtig ontwikkeld natuurgebied. Tijdens deze route loop je echter het grootste deel door het Hollandse Hout, een gebied wat lange tijd voor houtwinning is gebruikt. Helaas is dit goed aan het bos te merken. De lange rechte bomenlanen en de brede grindpaden maken de wandelroute minder leuk om te lopen.

Er wordt echter wel veel aan het Hollandse Hout gewerkt. De recent aangelegde slenken zorgen voor veel meer diversiteit in het bos.

Toch vond ik het een mooie route om te lopen. Doordat het Hollandse Hout minder populair is, kan je hier goed van de stilte van het bos genieten. Als je erop instelt dat er ook lange rechte stukken in zit, dan is dit een prima route om te lopen!

Over de Oostvaardersplassen

Tijdens het ontwikkelen van Flevoland, door drooglegging van de Zuiderzee, ontstonden op de plek van de Oostvaardersplassen plekken die erg nat bleven. Daarom werd dit gebied in eerste instantie niet bebouwt en ook niet gebruikt voor landbouw.

Op de lange termijn moest het hele stuk, wat nu het natuurgebied is, één groot industrieterrein worden. Tijdens de ontwikkeling van Lelystad en Almere is hier echter vanaf gezien. De ontstane plassen werden veel gebruikt door vogels en ontwikkelde zicht tot een volwaardig natuurgebied. Uiteindelijk is er ook besloten om er reeën en paarden uit te zetten.

Door deze keuzes komen wij tot het natuurgebied van nu. Het is het grootste onafgebroken natuurgebied, wat betekend dat er geen wegen of paden door heenlopen. Dit maakt het natuurgebied uniek, maar ook minder aantrekkelijk voor wandelaars. Als wandelaar loop ik zelf liever midden in de natuur en niet achter een groot hek.

Het natuurgebied is echter wel heel interessant voor vogelspotters en natuurfotografen. Doordat dit natuurgebied vol met vogels zitten, kun je uren in de verschillende vogelkijkhutten naar alle verschillende vogels kijken.

Score

Algemene beoordeling

3.5 of 5 stars

Omgeving

3.5 of 5 stars

Kwaliteit van de wandelpaden

3.5 of 5 stars

Route markering

4 of 5 stars

Over de scores

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *