Wandelroute Moeraspad

Vanaf het bezoekerscentrum Buitencentrum Oostvaardersplassen starten 4 wandelroutes, namelijk:

Alle wandelroutes worden goed en duidelijk aangegeven. Bij alle 4 de wandelroutes zijn goede waterdichte schoenen aan te raden. Op sommige plekken kan het enorm blubberig worden in het natte seizoen.

Routebeschrijving

Het Moeraspad is de kortste wandelroute van het startpunt. Vanaf het startpunt loop je eerst over een betonnen pad door de moerassige rand van de Oostvaardersplassen.

Vervolgens loop je onder de tunnel door naar het Oostvaardersveld. Dit stuk van het natuurgebied is eigenlijk een stukje van de Oostvaardersplassen in het klein. Hierdoor kan je er goed omheen lopen en de plassen en de wilde paarden van dichtbij bekijken.

Ook kom je langs een aantal vogelkijkhutten, daarom is het leuk om een verrekijker en fototoestel mee te nemen. Op de terugweg loop je aan de andere kant van de plassen weer terug naar het startpunt. Hier kom je ook door een dichter bebost stuk.

Wel of niet lopen?

Als je geïnteresseerd bent in de Oostvaardersplassen, dan is dit een van de mooiste routes om te lopen. Mocht je liever een langere route willen lopen, dan kan je ook Boswachterspad ‘t Lange pad overwegen. Deze loopt door hetzelfde deel van het natuurgebied, maar je loopt net iets verder door.

Over de Oostvaardersplassen

Tijdens het ontwikkelen van Flevoland, door drooglegging van de Zuiderzee, ontstonden op de plek van de Oostvaardersplassen plekken die erg nat bleven. Daarom werd dit gebied in eerste instantie niet bebouwt en ook niet gebruikt voor landbouw.

Op de lange termijn moest het hele stuk, wat nu het natuurgebied is, één groot industrieterrein worden. Tijdens de ontwikkeling van Lelystad en Almere is hier echter vanaf gezien. De ontstane plassen werden veel gebruikt door vogels en ontwikkelde zicht tot een volwaardig natuurgebied. Uiteindelijk is er ook besloten om er reeën en paarden uit te zetten.

Door deze keuzes komen wij tot het natuurgebied van nu. Het is het grootste onafgebroken natuurgebied, wat betekend dat er geen wegen of paden door heenlopen. Dit maakt het natuurgebied uniek, maar ook minder aantrekkelijk voor wandelaars. Als wandelaar loop ik zelf liever midden in de natuur en niet achter een groot hek.

Het natuurgebied is echter wel heel interessant voor vogelspotters en natuurfotografen. Doordat dit natuurgebied vol met vogels zitten, kun je uren in de verschillende vogelkijkhutten naar alle verschillende vogels kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *