Boswachterspad ’t Lange pad

4 of 5 stars

Vanaf het bezoekerscentrum Buitencentrum Oostvaardersplassen starten 4 wandelroutes, namelijk:

Alle wandelroutes worden goed en duidelijk aangegeven. Bij alle 4 de wandelroutes zijn goede waterdichte schoenen aan te raden. Op sommige plekken kan het enorm blubberig worden in het natte seizoen.

Routebeschrijving

Het Boswachterspad is een van de langere routes vanaf het Buitencentrum. Tijdens deze route loop je een rondje door vrijwel het hele Oostvaardersveld. Dit natuurgebied bestaat uit drassige graslanden, vennen en kleine bebossing. Ook is het gebied rijk aan vogels en wilde paarden.

Dit is eigenlijk de Oostvaardersplassen in het klein. Dit klinkt misschien minder indrukwekkend, maar eigenlijk zie je daardoor veel meer.

In plaats van honderden meters af te staan van alle dieren kom je hier juist dichter bij de natuur. Ook heb je een prachtig uitzicht vanuit de verschillende vogelkijkhutten.

Het is praktisch gegarandeerd dat je grote groepen wilde paarden ziet als je deze ronde gaat lopen. Iets wat niet het geval is in de rest van de Oostvaardersplassen.

Halverwege de route wordt het gebied wel minder aantrekkelijk. Je loopt hier door een typisch Flevolands bos met veel brandnetels en weinig mooie natuur.

Tips

Hierbij nog enkele tips als je deze route gaat lopen:

  • Neem voldoende te eten en te drinken mee: alleen bij het startpunt is er horeca beschikbaar.
  • Doe goede waterdichte schoenen aan: het kan hier enorm blubberig zijn, zelfs als het een tijdje droog is geweest. Zorg er dus voor dat je hoge waterdichte schoenen aan doet.
  • Neem een verrekijker mee: op verschillende plekken heb je mooi uitzicht over het natuurgebied. Daarom is het erg leuk om met de verrekijker de verschillende watervogels en wilde paarden te bekijken.

Over de Oostvaardersplassen

Tijdens het ontwikkelen van Flevoland, door drooglegging van de Zuiderzee, ontstonden op de plek van de Oostvaardersplassen plekken die erg nat bleven. Daarom werd dit gebied in eerste instantie niet bebouwt en ook niet gebruikt voor landbouw.

Op de lange termijn moest het hele stuk, wat nu het natuurgebied is, één groot industrieterrein worden. Tijdens de ontwikkeling van Lelystad en Almere is hier echter vanaf gezien. De ontstane plassen werden veel gebruikt door vogels en ontwikkelde zicht tot een volwaardig natuurgebied. Uiteindelijk is er ook besloten om er reeën en paarden uit te zetten.

Door deze keuzes komen wij tot het natuurgebied van nu. Het is het grootste onafgebroken natuurgebied, wat betekend dat er geen wegen of paden door heenlopen. Dit maakt het natuurgebied uniek, maar ook minder aantrekkelijk voor wandelaars. Als wandelaar loop ik zelf liever midden in de natuur en niet achter een groot hek.

Het natuurgebied is echter wel heel interessant voor vogelspotters en natuurfotografen. Doordat dit natuurgebied vol met vogels zitten, kun je uren in de verschillende vogelkijkhutten naar alle verschillende vogels kijken.

Score

Algemene beoordeling

4 of 5 stars

Omgeving

4 of 5 stars

Kwaliteit van de wandelpaden

3.5 of 5 stars

Route markering

4 of 5 stars

Over de scores

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *