Almere

Almere

Almere is de grootste stad van Flevoland én de meest snelgroeiende stad van Nederland. Inmiddels is een groot deel van het landoppervlak van Almere bebouwt. Gelukkig is er aan de randen van deze jonge stad ook veel natuur overgebleven. Je ziet dat de natuur zicht steeds verder ontwikkeld, daarom is het zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen.

Wandelroutekaart Almere

Filters

Gebruik de filters hieronder en druk op ''versturen'' om de wandelroutes te filteren.

Alle wandelroutes in Almere

Over wandelen in Almere

De natuur rondom Almere is ingedeeld in grofweg drie clusters. In het noorden heb je de Oostvaardersplassen en de Lepelaarsplassen, natuurgebieden waar veel watervogels neerstrijken en wat voor een groot deel niet toegankelijk is. In het westen heb je natuurgebieden die meer ingericht zijn als stadsparken, zoals Pampushout en Kromslootpark. In het zuidoosten heb je het buitengebied van Almere. Dit zijn grotere aaneengesloten bossen zoals de Kemphaan, Cirkelbos en Kathedralenbos.

Aanraders

Hieronder noem ik de mooiste natuurgebieden van Almere die je gezien moet hebben:

  • De Kemphaan: in Flevoland hebben we geen ouderwets landgoed. Stadslandgoed De Kemphaan laat echter zien dat een modern landgoed ook prachtig is. Het leuke van dit landgoed is dat er voor ieder wat wils is. Van spanning en sensatie tot rustig wandelen in het bos.
  • Oostvaardersplassen: waar je ook vandaan komt, je hebt vast wel eens gehoord over de Oostvaardersplassen. Dat komt omdat dit natuurgebied uniek is. Nergens strijken zoveel watervogelsneer als in de Oostvaardersplassen. Vergeet zeker niet je verrekijker mee te nemen.
  • Lepelaarsplassen: dit natuurgebied is eigenlijk de Oostvaardersplassen in het klein. Het leuke hieraan is dat je er omheen kan lopen. Dit is zeker een aanrader omdat je hierdoor het natuurgebied van alle kanten kan bekijken. Ook heb je een mooi uitzicht over de skyline van Almere.

Tips voor wandelen in Almere

  • Trek waterdichte schoenen aan: als je niet in Flevoland woont dan zal het je verbazen hoelang de Flevolandse kleibodem nat blijft. In de bossen kan het soms zelfs na lange droogte alsnog nat blijven. Doe daarom altijd goede waterdichte schoenen aan en laarzen als het geregend heeft.
  • Neem wat te eten en drinken mee: bij sommige populaire natuurgebieden zoals de Oostvaardersplassen en de Kemphaan is er een bezoekerscentrum. Bij minder populaire natuurgebieden is er vaak geen horeca onderweg. Vergeet daarom niet iets voor onderweg mee te nemen.
  • Pak ook eens de fiets: sommige grote natuurgebieden, zoals de Oostvaardersplassen en Lepelaarsplassen lenen zich ook goed voor een fietstocht. Hierdoor kan je meer vogelkijkhutten bezoeken en op meerdere plekken wandelen.

De natuurbeheerders van Almere

Alle wandelroutes op allewandelroutes.nl van Almere worden beheerd door Staatsbosbeheer en Het Flevolandschap.

Meer wandelroutes zien? Bekijk dan alle routes in Flevoland