Boswachterspad Museumbospad

3.5 of 5 stars
  • Lengte: 5 km
  • Type: lus
  • Routekleur: bruin
  • Adres: 52.324262253204395, 5.286454534874513
  • Startpunt: Cirkelbos
  • Beheerd door: Staatsbosbeheer

De Flevolandse polder kent veel bossen met lange rechte bomenrijen die in het verleden gebruikt werden als productiebos. Deze bossen zijn vaak minder leuk om doorheen te lopen omdat het redelijk eentonig is.

Het museumbos is echter een heel ander soort bos. Tijdens deze route loop je langs een aantal kunstobjecten in de natuur. Daarom loont het om goed om je heen te kijken en af en toe een stukje van de route af te wijken om de kunst beter te bekijken. Onderweg staan er verschillende informatie borden om meer te leren over de objecten en de natuur.

Routebeschrijving

Vanaf de parkeerplaats loop over een wandelpad langs de weg naar het labyrint. Dit is echter geen traditioneel labyrint met hoge heggen waar je niet overheen kan kijken. Dit labyrint is gemaakt van beuken, waardoor je goed om je heen kan kijken. Vanuit het midden heb je een mooi uitzicht onder de bomen door.

Vanaf het labyrint loop je over een aantal cirkelvormige paden. Dit bos heeft daarom ook Cirkelbos als tweede naam.

Je loopt vervolgens door naar de berg genaamd Almere Boven, dit is een knipoog naar de wijk Almere Buiten. Boven op de berg heb je uitzicht over het gebied, al kun je over de meeste bomen niet heen kijken.

Je loopt nu een lus door de andere kant van het natuurgebied. Hier loop je nog langs een raster met lindenbomen. Hier staan een aantal tegels met daarop een jaartal, dit geeft het jaartal aan wanneer de boom geplant is. Hierdoor kan je zien hoe de bomen zich over het jaar heen ontwikkelden. Helaas was het redelijk volgroeid, waardoor je er nauwelijks tussendoor kon lopen.

Het laatste kunstobject is een lang pad dat steeds smaller wordt. Aan het eind van deze laan is een klein deurtje die je op slot kan doen van binnenuit.

Als je doorloopt kom je weer uit bij de berg met het uitkijkpunt, hier steek je een klein stuk links het bos door om vervolgens terug te lopen naar het startpunt.

Route markering en paden

De route wordt over het volledige pad gemarkeerd met bruine paaltjes. Het eerste deel van de route is prima te doen op normale schoenen. Het tweede deel is echter door hoog gras wat ook drassig kan worden in de winter. Neem daarom waterdichte schoenen of laarzen mee.

Let op: als je aankomt bij het grote veld, net na de Lindenbomen raster, moet je rechtdoor langs het bos doorlopen. Er is hier nauwelijks een pad te herkennen, daarom is het niet duidelijk waar je heen moet. Er staat verderop en paaltjes die de route weer aangeven.

Wel of niet lopen?

Zoals je misschien al gelezen hebt in de routebeschrijving is dit geen standaard natuurroute. Je hoeft absoluut geen kunstliefhebber te zijn om van de route te kunnen genieten, maar verwacht geen prachtige landschappen en natuur in dit gebied.

Wat betreft de natuur is dit een redelijk standaard polderbos. Veel dichte bebossing, kleigrond en relatief weinig afwisseling. De kunst in de natuur maakt het afwisselend en leuk om een keer gelopen te hebben!

Mocht je dus opzoek zijn naar een standaard route met mooie natuur dan kan je beter even verder zoeken. Wil je echter eens een keer iets anders proberen, dan is dit zeker een aanrader!

Score

Algemene beoordeling

3.5 of 5 stars

Omgeving

3.5 of 5 stars

Kwaliteit van de wandelpaden

3 of 5 stars

Route markering

4 of 5 stars

Over de scores

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *