Rondje Lepelaarsplassen

2.5 of 5 stars

Vanaf het startpunt Bezoekerscentrum De Trekvogel starten 2 wandelroutes, namelijk:

Het karakter van deze twee wandelroutes is erg verschillend. Bij de Oerbosroute loop je voornamelijk door het dichte bos over smalle onverharde paden. Bij het Rondje Lepelaarsplassen loop je over bredere wegen rondom de Lepelaarsplassen. In deze beschrijving ga ik in meer detail in op de route ‘’Rondje Lepelaarsplassen’’.

Over Lepelaarsplassen

Lepelaarsplassen is een groot drassig natuurgebied wat met uitstek veel watervogels aantrekt. Qua dat opzicht lijken de Lepelaarsplassen erg op een verkleinde versie van de Oostvaardersplassen. Omdat het natuurgebied kleiner is kan je er beter om heen lopen en het van alle kanten bekijken.

Op de juiste dagen zitten hier enorm veel vogels, daarom is dit een geliefde plek bij vogelspotters. Daarom is het zeker aan te raden om een verrekijker en fototoestel mee te nemen als je naar dit natuurgebied gaat. De paden naar de vogelkijkhutten zijn wat drassig, dus goede schoenen zijn geen overbodige luxe.

Routebeschrijving

Vanaf het startpunt moet je eerst de Oostvaardersdijk oversteken. Vervolgens loop je naar beneden om de route te starten. De route naar de eerste vogelkijkhut staat aangegeven met blauwe pijltjes. Direct bij de start van de route heb je een prachtig uitzicht over het Trekvogelgraslandje.

Nadat je bij de eerste vogelkijkhut bent geweest loop je door richting de ophaalbrug, hier loop je langs het kanaal. Ook hier kom je weer een aantal vogelkijkhutten tegen waar je een goed uitzicht hebt over de Lepelaarsplassen.

Als je eenmaal bij het Zeeroverseiland bent aangekomen heb je een prachtig uitzicht over de Noorderplassen, wat aan de andere kant van het pad ligt. Dit is wat mij betreft het mooiste stuk van de route, aangezien je in beide richtingen een prachtig uitzicht hebt.

Vervolgens loop je richting de Oostvaardersdijk, hier loop je over het fietspad terug naar de Bezoekerscentrum De Trekvogel. Enerzijds is dit stuk van de route vrij lang en recht. Anderzijds heb je ook hier weer een geweldig uitzicht. Vanaf dit punt kan je zowel de Lepelaarsplassen, de Noorderplassen als de skyline van Almere zien.

Routemarkering

In principe is alleen het eerste deel naar de eerste vogelkijkhut gemarkeerd. Verkeerd lopen is haast niet mogelijk aangezien er weinig afslagen zijn. Download bij twijfel de pdf-folder van deze route.

Wel of niet lopen?

Wat belangrijk is om te weten aan deze route is dat de paden relatief lang en recht zijn. Het is daarom geen kronkelige bosroute. Deze route mag je echter ook fietsen, helemaal met kinderen is dit een aanrader omdat je dan sneller van uitkijkpunt naar uitkijkpunt bent.

Score

Algemene beoordeling

2.5 of 5 stars

Omgeving

3 of 5 stars

Kwaliteit van de wandelpaden

2 of 5 stars

Route markering

2 of 5 stars

Over de scores

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *