Noordoostpolder

Noordoostpolder

Toen de Noordoostpolder ingedeeld is, was er een groot tekort aan landbouwgrond. Daardoor bestaat het grootste gedeelte van de grond uit landbouwgrond. De grotere bossen liggen vooral aan de rand van de Noordoostpolder. Deze bossen hebben ieder een unieke geschiedenis, daardoor is het zeker een bezoek waard!

Wandelroutekaart Noordoostpolder

Filters

Gebruik de filters hieronder en druk op ''versturen'' om de wandelroutes te filteren.

Alle wandelroutes in Noordoostpolder

Over wandelen in Noordoostpolder

Wat de Noordoostpolder uniek maakt ten opzichte van zuidelijk Flevoland is dat hier vroeger al op veel plekken land was. De meest bekende voormalige eilanden zijn natuurlijk Urk en Schokland. Maar ook waren er eilanden bij het huidige Nagele, Markenesse, Emmeloord en Ens.

Door de jaren heen zijn echter veel van deze eilanden weggevaagd door de onvoorspelbare Zuiderzee. Tijdens de inpoldering zijn daarom ook veel archeologische objecten gevonden. Tijdens je wandeling kan je op meerdere plekken sporen zien van het gevecht dat dit gebied gevoerd heeft tegen het water.

Aanraders

  • Burchtbos: dit deel van het Kuinderbos was vroeger een Burcht die Kuinre beschermde. Daarom is het gebied hier relatief heuvelachtig. Vooral de Burchtroute is hier aan te raden aangezien je dan langs de oude burchten loopt.
  • Schokland: dit voormalige eiland heeft jaren gevochten tegen overstromingen. Nu kan je er in alle rust wandelen, maar de geschiedenis is goed bewaard gebleven. De wandelroutes in dit gebied zijn goed te combineren met een bezoek aan het museum van Schokland.
  • Waterloopbos: Ook in dit bos leer je meer over het gevecht wat gevoerd werd tegen het water alleen dan in de moderne tijd. Het is bijna een openluchtmuseum voor het moderne waterbeheer. Vooral de Havenroute raad ik aan omdat je hier langs het meest interessante deel van het bos loopt.

Tips voor wandelen in de Noordoostpolder

  • Trek waterdichte schoenen aan: als je niet in Flevoland woont dan zal het je verbazen hoelang de Flevolandse kleibodem nat blijft. In de bossen kan het soms zelfs na lange droogte alsnog nat blijven. Doe daarom altijd goede waterdichte schoenen aan en laarzen als het geregend heeft.
  • Neem wat te eten en drinken mee: de meeste routes zijn ver van de bewoonde wereld af, daarom kom je vaak geen horeca tegen onderweg. Vergeet daarom niet iets te eten en te drinken voor onderweg mee te nemen.
  • Pak ook eens de fiets: in Zeewolde is alles ruim opgezet, daarom kan je het gebied goed met de fiets verkennen. Hierdoor kan je op meerdere punten afstappen om een stukje te lopen. Met een beetje creativiteit kan je een leuke route langs de randmeren of door het Horsterwold uitzetten.

De natuurbeheerders van de Noordoostpolder

De routes in de Noordoostpolder worden beheerd door Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Flevolandschap. Ook lopen er twee routes van Wandelnetwerk Overijssel door de Noordoostpolder.

Meer wandelroutes zien? Bekijk dan alle routes in Flevoland