Wendelbosroute

3 of 5 stars

Vanaf de parkeerplaats van het bezoekerscentrum starten 4 wandelroutes, namelijk:

Bij de eerste drie wandelroutes loop je enkel door het Waterloopbos waarin je verschillende modellen van Nederlandse waterwerken kan zien. De vierder route, de Wendelbosroute, daarentegen gaat door het Wendelbos, een rustig typisch Flevolands bos.

Over het Waterloopbos en de delta werken

In het begin van de jaren 50 zijn er voor verschillende projecten, zowel in Nederland als internationaal experimenten gedaan. Voor deze experimenten zijn grote waterwerken aangelegd zoals dammen, kanalen en golfbakken. Door de significantie van deze projecten is het gebied uitgeroepen tot nationaal monument.

Door al deze verschillende bouwwerken krijg je goed zicht over hoe Nederland expert is geworden op het gebied van waterbeheer, voor een tijd dat alles met computors werd gesimuleerd. Dit maakt het Waterloopbos bijna een gratis openluchtmuseum over waterbeheer. Ter plekke staan verschillende informatieborden met uitleg over de verschillende waterwerken.

Routebeschrijving

Bij de Wendelbosroute loop je een klein stuk door het Waterloopbos. Het grootste gedeelte van de route loop je door het Wendelbos. Dit is een gevarieerd bos, met her en der open grasvlaktes en kleine riviertjes.

In het begin en het eind van het Wendelbos loop je over smalle kronkelige bospaden. Tijdens natte periodes kan het hier erg blubberig zijn. Dus goede (hoge) wandelschoenen zijn geen overbodige luxe. Verderop wordt de route lang en recht, hier loop je langs verschillende kanalen over graspaden.

Halverwege is het niet zou duidelijk waar je precies heen moet er staan namelijk twee pijltjes naar rechts en één pijl wijst naar links. Als je hier naar links gaat dan kort je de route af, in totaal loop je dan nog 5.4 kilometer. Als je naar rechts gaat dan loop je de volledige route van 8.3 kilometer.

Het fijne van deze route is dat het echt rustig is. Tijdens onze wandeling zijn we maar een paar mensen tegengekomen ondanks dat het een mooie dag in het weekend was. De meeste mensen blijven in het Waterloopbos om hier de waterwerken te bekijken.

Op de terugweg loop je door een stukje van het waterloopbos waar je de twee belangrijkste bezienswaardigheden ziet: de golfbak en de voormalige Deltagoot.

Wel of niet bezoeken?

Het Wendelbos, is een typisch Flevolands bos met veel stukken rechte hoge bomen en vlakke kleigrond. Daarom is het niet een route waar ik tientallen kilometers voor zou rijden. Het meest bijzondere stuk is het laatste stuk langs de Deltawerken.

Deze route is echter wel goed te combineren met de Havenroute Waterloopbos of de Waterlooproute. Hierdoor loop je eerst door het Waterloopbos om alle imponerende bouwwerken te bekijken. Daarna kan je stuk flink doorlopen in het Wendelbos.

Hierdoor loop je ongeveer 11 kilometer als je de volledige Wendelroute loopt of 8 als je de kortere route loopt. Persoonlijk zou ik een van deze twee opties aanraden aangezien het leuk is om ook de schaalmodellen in het Waterloopbos te bekijken.

Score

Algemene beoordeling

3 of 5 stars

Omgeving

3 of 5 stars

Kwaliteit van de wandelpaden

2.5 of 5 stars

Route markering

4 of 5 stars

Over de scores

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *