Havenroute Waterloopbos

4.5 of 5 stars

Vanaf de parkeerplaats van het bezoekerscentrum starten 4 wandelroutes, namelijk:

Bij de eerste drie wandelroutes loop je enkel door het Waterloopbos waarin je verschillende modellen van Nederlandse waterwerken kan zien. De vierde route, de Wendelbosroute, daarentegen gaat door het Wendelbos, een rustig typisch Flevolands bos.

Routebeschrijving

Deze routebeschrijving gaat over de havenroute van 3 kilometer. Om de route te starten loop je eerst richting Paviljoen het ProefLab. Vanaf het Paviljoen kijk je uit op een zeer indrukwekkend kunstwerk dat gemaakt is van een oude stroomgoot. Dit imposante bouwwerk werd gebruikt om waterwerken te testen.

Langzamerhand loop je met de route steeds dieper het waterloopbos in. Op allerlij plekken zie je indrukwekkende schaalmodellen van waterwerken in de wereld. Op de bijbehorende informatieborden kun je meer leren over hoe deze schaalmodellen hebben bijgedragen aan de ontwikkeling in de regio.

Een ander indrukkwekkend punt is het vlonderpad dat over een van de schaalmodellen gaat. Tijdens deze route is er zo veel moois te zien!

Markering en paden

De gehele route is duidelijk gemarkeerd met witte bordjes. Daardoor is de route heel eenvoudig te volgen.

Tijdens deze route loop je voornamelijk over ruime schelpenpaden, daardoor is het grootste deel van de route goed begaanbaar met een kinderwagen of rolstoel. Mocht je met een rolstoel of kinderwagen lopen, dan kun je ook de Waterlooproute volgen. Deze route is aan het begin en het einde precies het zelfde. Je vermijdt echter het stuk met het vlonderpad en een onverhard deel van de route.

Parkeren

Zoals bij de meeste grotere parkeerplaatsen van Natuurmonumenten, moet je ook bij deze parkeerplaats betalen om te parkeren. Leden van Natuurmonumenten kunnen met de ledenpas gratis parkeren.

Over het Waterloopbos en de delta werken

In het begin van de jaren 50 zijn er voor verschillende projecten, zowel in Nederland als internationaal experimenten gedaan. Voor deze experimenten zijn grote waterwerken aangelegd zoals dammen, kanalen en golfbakken. Door de significantie van deze projecten is het gebied uitgeroepen tot nationaal monument.

Door al deze verschillende bouwwerken krijg je goed zicht over hoe Nederland expert is geworden op het gebied van waterbeheer, voor een tijd dat alles met computers werd gesimuleerd. Dit maakt het Waterloopbos soort gratis openluchtmuseum over waterbeheer. Ter plekke staan verschillende informatieborden met uitleg over de verschillende waterwerken.

Beoordeling

Het Waterloopbos is wat mij betreft een van de meest interessante bossen in Flevoland. De schaalmodellen van de waterwerken zijn heel indrukwekkend en de geschiedenis er omheen is leuk om te lezen op de vele informatieborden.

Ik kan je daarom ook van harte aanraden om deze route te lopen! Zelfs als je niet heel geinteresseert bent in bouwkunde zul je dit een leuke route vinden. Het is heel indrukwekkend om deze gigantische bouwwerken zo te zien!

Score

Algemene beoordeling

4.5 of 5 stars

Omgeving

4.5 of 5 stars

Kwaliteit van de wandelpaden

4 of 5 stars

Route markering

5 of 5 stars

Over de scores

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *