Deltawerk Route

4 of 5 stars

Vanaf de parkeerplaats van het bezoekerscentrum starten 4 wandelroutes, namelijk:

Bij de eerste drie wandelroutes loop je enkel door het Waterloopbos waarin je verschillende modellen van Nederlandse waterwerken kan zien. De vierder route, de Wendelbosroute, daarentegen gaat door het Wendelbos, een rustig typisch Flevolands bos.

Over het Waterloopbos en de delta werken

In het begin van de jaren 50 zijn er voor verschillende projecten, zowel in Nederland als internationaal experimenten gedaan. Voor deze experimenten zijn grote waterwerken aangelegd zoals dammen, kanalen en golfbakken. Door de significantie van deze projecten is het gebied uitgeroepen tot nationaal monument.

Door al deze verschillende bouwwerken krijg je goed zicht over hoe Nederland expert is geworden op het gebied van waterbeheer, voor een tijd dat alles met computors werd gesimuleerd. Dit maakt het Waterloopbos bijna een gratis openluchtmuseum over waterbeheer. Ter plekke staan verschillende informatieborden met uitleg over de verschillende waterwerken.

Routebeschrijving

Vanaf de parkeerplaats volg je de gele pijlen, deze sturen je allereerst richting het bezoekerscentrum. Vervolgens loop je richting de golfbak, dit is een grote bak met water waar experimenten werden gedaan om het effect van golven te onderzoeken.

Vanaf de golfbak loop je door naar de voormalige Deltagoot, hier is een kunstwerk van gemaakt genaamd Deltawerk//. Ook in dit bouwwerk werden grote golven gecreëerd. Hier werd onder andere onderzoek gedaan voor de Deltawerken in Zeeland.

Aan de andere kant van de Deltagoot kom je weer terug naar het bezoekerscentrum en loop je weer terug naar de parkeerplaats. In totaal heb je 1.1 kilometer gelopen.

Meer zien?

Als je meer wilt zien, dan kan je ook de Havenroute Waterloopbos of de Waterlooproute lopen. Het eerste stuk van de routes zijn nagenoeg hetzelfde. Maar je loopt ook dieper het bos in waar nog meer waterwerken te zien zijn.

Score

Algemene beoordeling

4 of 5 stars

Omgeving

4 of 5 stars

Kwaliteit van de wandelpaden

3 of 5 stars

Route markering

4 of 5 stars

Over de scores

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *