Wilsum – Rood

3.5 of 5 stars

In het dorpje Wilsum, in het buitengebied van Kampen, starten 3 wandelroutes, namelijk:

Bij de eerste twee routes loop je door het dorpje Wilsum en de uiterwaarden van de IJssel. Bij de paarse route loop je door het binnenland langs de weilanden. Persoonlijk zou ik de eerste twee routes aanraden. Het stuk door de weilanden is namelijk relatief lang als maar rechtdoor lopen.

Routebeschrijving

De rest van deze routebeschrijving gaat in meer detail in op de rode route van 5.2 km. Voor meer informatie over de andere routes kun je op de links hierboven klikken. De route is in twee richtingen uitgepijlt, ik heb echter de route tegen de klok in gelopen, daarom wordt deze route ook op die manier beschreven.

De route start recht in het midden van Wilsum net voorbij de Sint-Lambertuskerk. Je loopt nu eerst Wilsum uit richting Nieuwstad. Je loopt op de dijk waardoor je aan weerzijden een goed uitzicht hebt over het weidse landschap. Je loopt hier op de weg, dus pas goed op voor auto’s.

Bij de T-splitsing ga je vervolgens naar links de Uiterwijkseweg in. Hier rijden geen auto’s, je hoeft hier enkel op te passen voor fietsers. In de verte kan je de Molenbrug van Kampen zien liggen.

Vervolgens ga je weer links waar je uiterwaarden in loopt. Je loopt hier delen door de weilanden en direct langs de IJssel. Vanuit de kleine uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht over het mooie landschap en het water.

Je loopt nu een lang stuk door de uiterwaarden totdat je bij de Passantenhaven komt. Hier ga je vervolgens langs een plas in de uiterwaarden weer langzaam terug richting de dijk. Eenmaal aangekomen bij de dijk loop je Wilsum door om weer richting het startpunt te lopen.

Markering en paden

De route is in twee richtingen gemarkeerd met rode pijltjes. Op sommige plekken is de verf wat vervaagd waardoor het meer op roze lijkt. Gelukkig is de route relatief eenvoudig.

Het stuk door het dorp is geheel verhard, maar in de uiterwaarden loop je door het weiland. Bij veel regen en of hoogwater kan het hier nat en blubberig zijn. Doe daarom goede waterdichte schoenen of laarzen aan!

Beoordeling

Zoals bij veel routes van Wandelnetwerk Overijssel heeft deze route twee gezichten. Het stuk door de uiterwaarden is echt prachtig, maar het stuk over de dijk vind ik een stuk minder. Het is jammer dat hier geen voet of fietspad is. Zo over de weg lopen vind ik toch een onprettig idee, ook al is er niet veel verkeer.

Als je in de buurt bent dan kan ik de route zeker aanraden. Mocht je liever een stadswandeling maken, dan kan ik De Stadswandeling van Kampen aanraden. Deze heb ik een tijdje geleden gelopen en dat vond ik een geweldige route!

Score

Algemene beoordeling

3.5 of 5 stars

Omgeving

3.5 of 5 stars

Kwaliteit van de wandelpaden

3 of 5 stars

Route markering

2.5 of 5 stars

Over de scores

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *