Hanzestadwandeling Zwolle (rood)

4 of 5 stars

Vanaf het startpunt Centraal Station Zwolle starten 3 wandelroutes, namelijk:

Bij de Hanzestadswandeling loop je een rondje door de binnenstad. Bij de gele route loop je juist meer door de buitenwijken en door het Park de Wezenlanden. De groene route zit daar precies tussenin, bij deze route loop je net buiten het centrum een rondje om de Singelgracht en over het Noordereiland.

De rest van de routebeschrijving gaat over de eerste van de drie routes, de Hanzestadwandeling door de binnenstad.

Routebeschrijving

Vanaf het station moet je eerst naar de binnenstad lopen. Dit is het meest bijzondere deel van de route, maar gelukkig zie je al snel de Singelgracht waardoor je weet dat je dicht bij het centrum bent.

Eenmaal door de Sassenpoort gaat de route echt beginnen. Je gaat slingerend door het centrum van Zwolle heen. Je loopt niet enkel over de grote winkelstraten. Bij deze route is juist geprobeerd om ook mooie steegjes op te zoeken.

Onderweg kom je onderandere langs het stadhuis, de grote kerk, de Ossenmarkt, de grote markt, de melkmarkt en de Synagoge. In een korte ronde van maar 4 kilometer loop je eigenlijk langs alle highlights van Zwolle.

Markering en paden

In principe is de gehele route gemarkeerd met rode pijltjes, maar in de praktijk is het erg lastig om die pijltjes te vinden. Het probleem is dat er in de drukke stad zoveel te zien is dat je snel bordjes over het hoofd ziet. Ook wordt er nogal eens iets voor het bordje geplaatst, voornamelijk als er bijvoorbeeld markt is.

Ik kan daarom ook niet aanraden om deze route puur op de bordjes te lopen. Gelukkig kan je op de website van route beheerder (Waypoint), de route downloaden en met een GPX viewer volgen. Omdat de route door veel steegjes gaat, zul je wel de telefoon in de hand moeten houden.

Beoordeling

Zwolle is een prachtige stad en met uitstek geschikt voor een mooie stadswandeling. De route neemt je mee langs de mooiste bezienswaardigheden en is wat dat betreft echt een top route. Ik houd er zelf echter van om puur op bordjes te lopen, zodat de telefoon in de zak kan blijven. Bij deze route moet je echter goed opletten hoe de route precies loopt.

Loop de route daarom lekker rustig zodat je voldoende tijd hebt om van de mooie stad te genieten. Als je te snel loopt, dan wordt het ook lastig om de route te volgen. Uiteraard is deze route ook goed te combineren met shoppen in Zwolle!

Score

Algemene beoordeling

4 of 5 stars

Omgeving

4 of 5 stars

Kwaliteit van de wandelpaden

4 of 5 stars

Route markering

1.5 of 5 stars

Over de scores

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *