Route beoordelingen

Op AlleWandelRoutes worden routes met een routebeschrijving beoordeeld. Hierbij worden drie verschillende factoren beoordeeld:

  • Omgeving
  • Kwaliteit van de wandelpaden
  • Route markering

Vervolgens worden deze routes samengevoegd in een algemene beoordeling. Die ook bovenaan de route staat. Hieronder leg ik in meer detail uit hoe de routes worden beoordeeld:

Omgeving

In dit onderdeel wordt er kritisch gekeken naar de omgeving waar de route doorheen loopt. Een mooi natuurgebied zal veel hoger scoren dan een industrieterrein. Hierbij word afgewogen hoeveel van de omgeving waar de route doorheen loop ”mooi” is en hoeveel ”niet mooi”. Over het algemeen gaan routes die hoog scoren in deze categorie door mooie natuurgebieden en/of langs prachtige historische gebouwen.

Kwaliteit van de wandelpaden

Wandelen kan je in principe overal, denk bijvoorbeeld aan de stoep, het fietspad en langs de weg. Het meest ontspannen loop je echter als je over een mooi wandelpad loopt waar geen ander verkeer langskomt. Routes die veel over de weg of over fietspaden gaan zullen lager scoren omdat dit minder ontspannen loopt.

Je zou misschien verwachten dat ook de verharding van het wegdek wordt meegenomen in deze beoordeling, maar dat is niet het geval. Sommige wandelaars lopen liever over een mooi verhard pad terwijl andere wandelaars een avontuurlijker pad met boomwortels erg kunnen waarderen.

Route markeringen

Als je veel gemarkeerde wandelroutes loopt dan komt je dit maar al te bekend voor. Je loopt alsmaar rechtdoor en opeens merk je dat je al heel lang geen routebordjes meer hebt gezien. Nu moet je een heel stuk terug lopen om de route te hervatten, als je de route überhaupt kan vinden.

Deze categorie geeft daarom aan in hoeverre de route duidelijk wordt aangegeven. Routes die duidelijk gemarkeerd zijn zullen hoog scoren, routes waarbij je erg moet zoeken zullen laag scoren. Mocht er een routeapp zijn voor de route dan zal de route ook hoger scoren.

Algemene beoordeling

Alle drie de voorgaande categorieën komen bij elkaar samen in de algemene beoordeling. Deze beoordeling geeft aan hoe goed de wandelroute in zijn algemeenheid is. Hierbij hoeft het echter niet altijd te zijn dat de algemene beoordeling een gemiddelde is van de drie eerder genoemde categorieën. Deze beoordeling wordt afzonderlijk gemaakt.

Over de scores

De vier categorieën waar de wandelroute op beoordeeld worden zijn toch in zekere maat subjectief. Hoewel de meeste wandelaars van natuur houden zijn er ook mensen die juist interesse hebben in industrie. Ook zijn er wandelaars die het niet erg vinden als je flink moet zoeken naar de route bordjes, die zien dat juist als een uitdaging!

Ik probeer daarom zo veel mogelijk uit te gaan van de gemiddelde wandelaar. Mocht je echter opmerkingen hebben over de beoordeling dan kan je die altijd plaatsen in de reacties onderaan de pagina. Soms worden wandelroutes verlegd of veranderd de route op een andere manier. Daarom kan het zijn dat de beoordeling moet worden aangepast. Feedback wordt zeer gewaardeerd!