Tweelandenpad

3.5 of 5 stars

Vanaf het startpunt Boswachterskantoor Kempen en Midden-Limburg starten drie wandelroutes namelijk:

Bij de eerste wandelroute blijf je in het Nederlandse deel van het natuurgebied. Bij de twee langere wandelroutes kom je over de Belgische grens.

Aan de andere kant van het natuurgebied starten in België vanaf het startpunt Bezoekerscentrum Hageven nog twee wandelroutes.

Routebeschrijving

Deze wandelroute wordt in twee richtingen aangegeven met blauwe bordjes en is ook te starten vanuit het Bezoekerscentrum Hageven (vanuit België). In deze routebeschrijving starten we bij het Boswachterskantoor in Nederland en lopen we met de klok mee.

Vanaf het startpunt loop je eerst het Nederlandse deel, het gebied bestaat hier vooral uit dichte bossen met her en der een open heide. Een hoogtepunt wat je hier nog tegenkomt is een vlonder pad en een uitkijkpunt.

Direct na het uitkijkpunt steek je de Belgische grens over. Hier merk je vrij weinig van, behalve dat de paaltjes met de routemarkering er net iets anders uitzien. In Belgie loop je over een oude stenen brug over de Dommel richting de akkers.

Je loopt nu richting een vogelkijkhut die uitkijkt over de gemeentevijver. Hier kan je heel ver kijken, daarom is het zeker aan te raden om een verrekijker mee te nemen. Verderop bij de provicievijver kom je nog een vogelkijk hut tegen.

Als je eenmaal ruim over de helft bent kom je aan bij het Bezoekercentrum Hageven. Hier kan je ook iets eten of drinken. Via het bezoekerscentrum loop je in een lus weer terug richting Nederland.

De omgeving is hier nogsteeds mooi, aan de ene kant heb je de heidevlakte van Hageven liggen en aan de andere kant staan de paarden te grazen. Het pad is echter vrij lang en recht, wat dit deel van de route toch minder leuk maakt.

Eenmaal in Nederland loop je langs de vloeiweides. Door het lange rechte pad zou je hier bijna snel langs lopen. Toch is het leuk om hier eens goed om je heen te kijken, bij zonnig weer kan je hier wel tientallen libellen zien vliegen.

Over Plateaux-Hageven

Het Plateaux-Hageven is een natuurgebied in Noord-Brabant dat doorloopt over de grens naar België. Het Nederlandse deel heet De Plateaux en het Belgische deel Hageven, vandaar de dubbele naam. Dit natuurgebied wordt daarom ook beheerd door natuurorganisaties vanuit beide landen: Natuurmonumenten (NL) en Natuurpunt (BE).

Het grootste deel van het natuurgebied bestaat uit heidevlaktes met vennen. Hierdoor is het een toevluchtsoord voor allerlei soorten vogels geworden die je vanuit de vogelkijkhutten en uitkijkpunten goed kan zien. Vergeet daarom ook geen verrekijker mee te nemen. Kijk ook goed om je heen bij de slootkanten, hier zie je namelijk heel veel verschillende soorten libellen vliegen.

Bekijk de website van Natuurmonumenten voor meer informatie over dit natuurgebied.

Score

Algemene beoordeling

3.5 of 5 stars

Omgeving

4 of 5 stars

Kwaliteit van de wandelpaden

2.5 of 5 stars

Route markering

3.5 of 5 stars

Over de scores

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *