Vloeiweidepad

4 of 5 stars

Vanaf het startpunt Boswachterskantoor Kempen en Midden-Limburg starten drie wandelroutes namelijk:

Bij de eerste wandelroute blijf je in het Nederlandse deel van het natuurgebied. Bij de twee langere wandelroutes kom je over de Belgische grens.

Aan de andere kant van het natuurgebied starten in België vanaf het startpunt Bezoekerscentrum Hageven nog twee wandelroutes.

Routebeschrijving

Tijdens de vloeiweidewandeling loop je over de vloeiweides van De Plateaux. Voordat Natuurmonumenten dit gebied had gekocht waren de vloeiweides drooggelegd om er akkergrond van te maken. Natuurmonument heeft dit hersteld ter bevordering van de natuur.

Je loopt vervolgens langs de heide en door de bossen weer terug naar het startpunt. Met een beetje geluk kom je nog de Galloways tegen, deze runderen grazen namelijk volop in dit natuurgebied.

Wel of niet lopen?

Hoewel ik dit zeker een mooie route vind, zou ik je graag het Panoramapad willen aanraden. Deze route neemt je mee over een groter deel van het natuurgebied, waarbij je bij deze route alleen de voorkant verkent. De route is echter wel ruim twee keer zo lang, maar al dat lopen is het zeker waard!

Over Plateaux-Hageven

Het Plateaux-Hageven is een natuurgebied in Noord-Brabant dat doorloopt over de grens naar België. Het Nederlandse deel heet De Plateaux en het Belgische deel Hageven, vandaar de dubbele naam. Dit natuurgebied wordt daarom ook beheerd door natuurorganisaties vanuit beide landen: Natuurmonumenten (NL) en Natuurpunt (BE).

Het grootste deel van het natuurgebied bestaat uit heidevlaktes met vennen. Hierdoor is het een toevluchtsoord voor allerlei soorten vogels geworden die je vanuit de vogelkijkhutten en uitkijkpunten goed kan zien. Vergeet daarom ook geen verrekijker mee te nemen. Kijk ook goed om je heen bij de slootkanten, hier zie je namelijk heel veel verschillende soorten libellen vliegen.

Bekijk de website van Natuurmonumenten voor meer informatie over dit natuurgebied.

Score

Algemene beoordeling

4 of 5 stars

Omgeving

4 of 5 stars

Kwaliteit van de wandelpaden

4 of 5 stars

Route markering

3.5 of 5 stars

Over de scores

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *