Hagevenpad

4 of 5 stars

Vanaf het Bezoekerscentrum Hageven starten twee wandelroutes, namelijk:

Routebeschrijving

Het Hagevenpad neemt je mee door het volledige Belgische deel van het natuurgebied Plateaux-Hageven. De route is in twee richtingen aangegeven met paarse pijltjes. In deze beschrijving wordt de route tegen de klok in gelopen.

Vanaf het startpunt loop je vrijwel direct door de moerassen. Slingerend ga je tussen de waterlelies en plassen door.

Aan het einde van het moeras kom je bij de eerste vogelkijkhut. Vanuit deze vogelkijkhut heb je een prachtig uitzicht over de provincievijver.

Je steekt nu de Dommel over. In eerste instantie lijkt hier weinig te zien, aan beide kanten staat er tot hoog riet waardoor je weinig van Hageven ziet. Gelukkig zijn er twee uitkijktorens waarbij je de weidsheid van het gebied tot je kan nemen.

Om weer terug aan de andere kant van de Dommel te komen, neem je een mooie houten touwbrug gevolgd door een vlonderpad. Dit is mijn favoriete deel van de wandelroute. Het lijkt hier echt alsof je ver van de bewoonde wereld bent.

Via de vlaktes loop je langs de grens van Nederland naar de andere kant van het natuurgebied. Je neemt vervolgens een lang recht pad terug. De natuur is hier nog steeds prachtig, maar het lange rechte pad is toch minder leuk om te lopen.

Wel of niet lopen

Ondanks dat ik niet heel enthousiast werd van het laatste deel van deze route, kan ik deze route van harte aanbevelen. Het eerste deel van de route is namelijk prachtig en echt een leuke wandelbeleving. Het stuk teruglopen is zeker geen straf, maar niet zo indrukwekkend als de rest.

Mocht je nog niet bekend zijn in het Nederlandse deel van dit gebied dan kan ik die ook van harte aanraden. Bekijk de routes vanaf het startpunt Boswachterskantoor Kempen en Midden-Limburg voor de drie routes die starten aan de Nederlandse kant.

Over Plateaux-Hageven

Het Plateaux-Hageven is een natuurgebied in Noord-Brabant dat doorloopt over de grens naar België. Het Nederlandse deel heet De Plateaux en het Belgische deel Hageven, vandaar de dubbele naam. Dit natuurgebied wordt daarom ook beheerd door natuurorganisaties vanuit beide landen: Natuurmonumenten (NL) en Natuurpunt (BE).

Het grootste deel van het natuurgebied bestaat uit heidevlaktes met vennen. Hierdoor is het een toevluchtsoord voor allerlei soorten vogels geworden die je vanuit de vogelkijkhutten en uitkijkpunten goed kan zien. Vergeet daarom ook geen verrekijker mee te nemen. Kijk ook goed om je heen bij de slootkanten, hier zie je namelijk heel veel verschillende soorten libellen vliegen.

Score

Algemene beoordeling

4 of 5 stars

Omgeving

4 of 5 stars

Kwaliteit van de wandelpaden

3 of 5 stars

Route markering

3.5 of 5 stars

Over de scores

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *