Panoramapad

4.5 of 5 stars

Vanaf het startpunt Boswachterskantoor Kempen en Midden-Limburg starten drie wandelroutes namelijk:

Bij de eerste wandelroute blijf je in het Nederlandse deel van het natuurgebied. Bij de twee langere wandelroutes kom je over de Belgische grens.

Aan de andere kant van het natuurgebied starten in België vanaf het startpunt Bezoekerscentrum Hageven nog twee wandelroutes.

Routebeschrijving

De wandelroute is in twee richtingen gemarkeerd met gele pijltjes. In deze routebeschrijving wordt de route tegen de klok in gelopen.

Vanaf de parkeerplaats loop je richting de vloeiweiden. De hoeveelheid water in de omgeving maakt het een paradijs voor libellen. In de zomer kan je die hier veel rond zien vliegen.

Via de vloeiweiden loop je het bos door richting de heidevlakte. Hier steek je uiteindelijk de Belgische grens over om recht over de heide te lopen. Aan de rechterkant van het pad kan je nog de grensteen zien liggen. In het Belgische deel krijgen de bordjes een andere vorm, maar ook hier blijf je de gele pijlen volgen.

Je loopt nu naar het meest bijzondere stuk van de route, het vlonderpad en de touwbrug. Hier lijkt het echt alsof je in een heel ander land terecht bent gekomen. Via de touwbrug steek je de Dommel over.

Aan de andere kant van de Dommel loop je door de bossen richting de akkers. Hier loop je een tijd over rechte paden totdat je bij de stenen brug komt. Hier steek je weer de Dommel over en loop je richting Nederland.

Terug in Nederland staan nog twee bezienswaardigheden te wachten, een uitkijkpost over de heide en wederom een vlonderpad.

Via de bossen loop je weer terug richting het startpunt. Dit deel is het minst spectaculair, omdat dit deel van de natuur nog verder in ontwikkeling is.

Over Plateaux-Hageven

Het Plateaux-Hageven is een natuurgebied in Noord-Brabant dat doorloopt over de grens naar België. Het Nederlandse deel heet De Plateaux en het Belgische deel Hageven, vandaar de dubbele naam. Dit natuurgebied wordt daarom ook beheerd door natuurorganisaties vanuit beide landen: Natuurmonumenten (NL) en Natuurpunt (BE).

Het grootste deel van het natuurgebied bestaat uit heidevlaktes met vennen. Hierdoor is het een toevluchtsoord voor allerlei soorten vogels geworden die je vanuit de vogelkijkhutten en uitkijkpunten goed kan zien. Vergeet daarom ook geen verrekijker mee te nemen. Kijk ook goed om je heen bij de slootkanten, hier zie je namelijk heel veel verschillende soorten libellen vliegen.

Bekijk de website van Natuurmonumenten voor meer informatie over dit natuurgebied.

Score

Algemene beoordeling

4.5 of 5 stars

Omgeving

4.5 of 5 stars

Kwaliteit van de wandelpaden

4 of 5 stars

Route markering

3.5 of 5 stars

Over de scores

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *