Spiegelplasroute

Bij deze wandelroute loop je een rondje om de Spiegelplas, een voormalige zandwinput die nu dient als recreatieplas. Ook loop je door een characterastiek oud straatje genaamd het Ankeveensepad. Wat mij betreft de absolute highlight van Nederhorst Den Berg

Deze route komt bijna volledig overeen met de wandelroute Rondje Spiegelplas van Natuurmonumenten. Het voornaamste verschil is dat je bij deze route ook het Ankeveensepad en een stuk langs de vecht loopt.

Route beschrijving

Vanaf het startpunt loop je direct het Ankeveensepad in. Het kan even zoeken zijn welke straat je moet hebben, aangezien je midden in het dorp begint. Kijk daarom naar het bordje met daarop Ankeveensepad.

Zoals eerder aangegeven is het Ankeveense pad echt prachtig. Je loopt hier een oud Hollands straatje door, langs een molen, naar de Spiegelplas. Eenmaal aangekomen bij het bos heb je op verschillende plekken een prachtig uitzicht over de spiegelplas.

Vervolgens loop je door richting de vecht. Ook langs de vecht heb je op verschillende plekken mooie vergezichten over het water. Via de woonwijk Overmeer, loop je weer richting de spiegelplas.

Via de smalle wandelpaden loop je nu van Nederhorst Den Berg af. Je loopt nu een rondje om de Spiegelplas over een verhard fiets/wandelpad. Tussen de bomen door kan je de schittering van de plas zien.

Verderop kom je langs de Ankeveense Plassen, dit is een prachtig natuurgebied en op verschillende plekken kan je goed de weidsheid van dit natuurgebied zien. Via het chique dorp Hinderdam loop je weer terug naar Nederhorst Den Berg.

Route markering en paden

De route wordt op de meeste plekken duidelijk aangegeven. Vooral het eerst deel van de route kan het even zoeken zijn naar de richting, aangezien hier veel afslagen zijn. Verderop is verdwalen bijna onmogelijk aangezien je hier vaak maar één kant op kan.

Er lopen hier veel verschillende routes van Wandelnetwerk Noord-Holland en Natuurmonumenten. Let er daarom goed op dat je de blauwe bordjes op de witte cirkel blijft volgen. Anders kan het zijn dat je opeens een hele andere route gaat lopen.

De paden van de route zijn relatief afwisselend. De meeste paden zijn verhard, maar bij het Ankeveensepad zijn er ook veel schelpenpaden. Gelukkig loop je nergen op een drukke weg.

Route waardering

Ik ben zelf een beetje verdeeld over deze route. Het eerste deel van de route is echt prachtig en zeer afwisselend. Als je echter het rondje om de Spiegelplas maakt dan is op veel plekken de plas amper te zien. Op een paar stukken na loop je een stuk van de plas af.

Om de plas heen moet je het pad ook delen met fietsers. Op een mooie dag zal je hier daarom niet naast elkaar kunnen lopen. Wat best jammer is aangezien het verder een breed recht pad is.

Als je hier rekening mee houd dan vind ik het toch de moeite waard om deze route te lopen. Het eerste stuk is leuk om op een rustig tempo te lopen. Het stuk daarna zal je met iets meer vaart doorlopen.

Mocht je liever een korte route lopen, dan kan ik ook deze routes in de buurt aanbevelen:

De eerste route start ook in Nederhorst Den Berg. De tweede route start in Ankeveen, een dorp dat een paar kilometer verderop ligt. Beide routes zijn zeer de moeite waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *