Dammerkaderoute

In het oud Hollandse dorp Ankeveen starten twee wandelroutes, namelijk:

De twee routes overlappen op een groot deel, het deel van de ankeveense plassen loop je bij beide routes. Bij de Dammerkaderoute loop je echter ook nog een stuk door het drogere binnenland.

De rest van deze routebeschrijving ga ik in meer detail in op de Dammerkade route van 6 kilometer.

Route beschrijving

Deze route start in het centrum van het uitgestrekte dorp Ankeveen. Je loop hier eerst de hoofdweg door het dorp uit richting het noorden. Totdat je uitkomt bij een smal weggetje genaamd de Dammerkade. Het lijkt een beetje alsof het een privé weg is, maar dat is niet het geval.

Eenmaal verder op de Dammerkade laat je de drukte van het dorp achter je en wordt je omringt door natuur. Tussen de bomen door kan je aan beide kanten de meren in dit natuurgebied zien liggen. Helaas komt dit op de foto’s niet tot zijn recht, aangezien het erg mistig was.

Je loopt nu richting de Spiegelplas een groot meer waar je in de zomer veel bootjes kan zien varen. Om de spiegeplas zelf te zien moet je wel iets afwijken van de route. Je loopt nu langs een riviertje richting een kleine verzameling oude huizen.

Hier steek je vervolgens de brug over om via het Bergse Pad weer terug te lopen naar Ankeveen. Ook op de terugweg heb je op verschillende plekken weer een mooi uitzicht over de meren in dit prachtige natuurgebied. Eenmaal aangekomen bij de Gele Brug van Ankeveen loop je terug door het dorp naar het startpunt.

Route markering en paden

De gehele route wordt gemarkeerd door gele paaltjes en is eenvoudig te volgen. Alleen rondom Ankeveen moet je even goed opletten dat je de juiste afslagen neemt. Verder kan je eigenlijk zonder na te denken het rondje lopen. De route is in twee richtingen gemarkeerd.

Sommige delen van de route kunnen erg drassig worden. Hoge wandelschoenen of laarzen bij hevige regenval zijn geen overbodige luxe. Ook in de zomerperiode kan het hier erg lang drassig blijven.

Wel of niet lopen

Ik was erg verast toen ik deze route voor het eerst liep. Je loopt bij deze route bijna een perfecte rechthoek, dus ik ging er vanuit dat de route niet zo indrukwekkend zou zijn. De vergezichten en de omgeving maken het relatief saaie pad meer dan goed! Mocht je in de buurt zijn dan kan ik de route zeker aanraden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *