Rondje Spiegelplas

Tijdens deze wandelroute loop je, zoals de naam al verklapt een rondje rondom the Spiegelplas. Deze voormalige zandwinplek dient nu als recreatieplas. Op verschillende plekken heb je prachtige vergezichten over de plas.

Route beschrijving

De route start bij een parkeerplaats in Nederhorst den Berg aan de rand van een woonwijk. Hier loop je de brug over van het dorp af. Langs de bebossing en de weilanden loop je nu richting de Ankeveense plassen. Door de bomen heen, kan je de gehele tijd de Spiegelplas zien.

Aangekomen bij de Ankeveense plassen heb je op verschillende plekken mooi uitzicht over de Spiegelplas en de Ankeveense plassen. Ook zijn er op verschillende plekken zwemstranden. Op een zonnige dag is het dus een aanrader om een zwembroek mee te nemen.

Aangekomen bij het laatste zwemstrand loop je weer van de Ankeveense plassen vandaan. Je loopt nu richting de vecht. Hier loop je een klein stukje langs de weg. Vervolgens loop je langs de vecht door Hinderdam. Dit is een klein, en aan de huizen te zien, erg chic dorp.

Langs de Nieuwe Dammerweg loop je nu het dorp Nederhorst den Berg in. Als je het bordje van het dorp ziet dan denk je wellicht dat je er bijna bent, maar niets is minder waar. Het dorp is namelijk erg uitgerekt. Waardoor je nog een flink stuk door het dorp wandeld. In het centrum kan je ook nog goed iets eten of drinken voordat je weer terug gaat naar huis.

Route markering en paden

De route wordt gemarkeerd door rode pijlen. Deze pijlen ontbreken echter op heel veel plekken. Gelukkig is de route ook zonder goede markering eenvoudig te volgen. Het is echter wel her en der verwarrend omdat de routes van Wandelnetwerk Noord-Holland ook kris kras door deze route heen lopen.

Tip: maak een foto bij het startpunt, zodat je deze kan gebruiken mocht je twijfelen

Vrijwel alle paden zijn verhard. Ongeveer de helft van de route loop je over een fiets/wandelpad. Op ongeveer 40% over rustige wegen en 10% over schelpenpaden. Met een buggy is de route goed te doen, maar rolstoelvriendelijk is de route niet.

Route beoordeling

De Spiegelplas en de Ankeveense plassen zijn beide prachtige natuurgebieden, toch kan ik deze route niet aanraden. Het eerste deel van de route zie je erg weinig van de Spiegelplas. Ook loop je op een pad wat je deelt met fietsers waardoor je heel goed moet blijven opletten.

De terugweg door Nederhorst den Berg is ook niet echt bijzonder. Het is 2 a 3 kilometer als maar recht door, immer gerade aus. Vooral omdat je niets van de plas ziet, heb ik dit stuk in een hogere versnelling gelopen. Ook begrijp ik niet waarom deze route het mooiste stuk in het dorp, het Ankeveensepad, overslaat.

Gelukkig heb ik twee routes die wel erg de moeite waard zijn, namelijk:

  • Overmeerroute: Deze route begint ook in Nederhorst den Berg (wel op een ander startpunt), en bij deze route loop je langs allerlei highlights rondom het dorp, waaronder het Ankeveense pad.
  • Dammerkaderoute: Deze route start bij een dorp in de buurt genaamd Ankeveen. Tijdens de route loop je een rondje om de Ankeveense plassen. Hoewel het redelijk rechte paden zijn hoef je deze niet de delen met fietsers. Ook heb je op veel plekken prachtig uitzicht over de plassen.

Mocht je toch graag om de Spiegelplas lopen, dan zou ik de Spiegelplasroute van Wandelroute netwerk Noord-Holland aanbevelen. Deze route gaat wel langs het Ankeveense pad en volgt verder bijna helemaal dezelfde route. Ook wordt deze route veel duidelijker aangegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *