Rozewerfroute

3 of 5 stars

Op het schiereiland marken zijn 4 wandelroutes te lopen, namelijk:

Bij de eerste route loop je een rondje door het toeristische dorpje Monnikenwerf. Bij de andere drie routes loop je voornamelijk over de dijk van marken. Mocht je het leuk vinden om een heel rondje over marken te lopen, dan kan je de routes combineren, zoals hier verder wordt beschreven. In totaal loop je dan 10 kilometer.

Routebeschrijving

Deze route is in twee richtingen aangegeven, in deze routebeschrijving wordt de route tegen de klok in gelopen.

Vanaf het startpunt loop je richting de dijk langs Wittewerf, Grotewerf en Rozenwerf, dit zijn terpen waar groepen huizen op zijn gebouwd. Hierdoor zijn allemaal kleine dorpjes ontstaan die nu nog in oude staat zijn bijgehouden.

Eenmaal aangekomen bij de dijk loop je naar Het Witte Paard van Marken, dit is de grote vuurtoren van marken. In de verte zie je de vuurtoren op de dijk goed liggen. Vergeet echter ook niet landinwaarts te kijken. Hier zitten enorm veel watervogels die dankbaar gebruik maken van alle slootjes.

Via de vuurtoren loop je vervolgens via de weg terug naar de parkeerplaats. Dit vind ik persoonlijk het minst mooie deel van de route.

Markering en paden

Om de wandelroute te volgen houd je de blauwe pijltjes aan. Let op het begin en einde van de route goed op waar je heen moet, soms staan de pijltjes namelijk als stickers op lantarenpalen. Op de dijk wordt de route niet aangegeven, maar hier loop je simpelweg de dijk af totdat je weer pijltjes ziet.

Hoewel de gehele route verhard is, zou ik toch stevige schoenen aantrekken. Op het dijk pad liggen de klinkers erg ongelijk waardoor het met slechte schoenen alsnog een flinke uitdaging kan zijn.

Parkeren en bereikbaarheid

Via de zeedijk (N518) kun je marken eenvoudig bereiken. Er is echter maar een parkeerplaats waar je als wandelaar mag parkeren en die is betaald. Voor de rest van het eiland moet je een vergunning hebben.

Het eiland is ook te bereiken met het veer via Volendam. Dit is eigenlijk niet sneller dan met de auto, maar het is een leuke ervaring. Het kan daarom ook leuk zijn om deze wandeling te combineren met een bezoek aan Volendam.

Over marken

Voor veel Nederlanders is marken niet een bekend eiland. Toch komen er jaarlijks 1 miljoen toeristen op het eiland. Voornamelijk de Kerkbuurt Monnikenwerf trekt veel bezoekers door de authentieke huizen op palen en de gezellige haven.

Marken heeft een bewogen en interessante geschiedenis. Veel mensen weten dat het IJsselmeer en het Markermeer in het verleden een grote zee was. Wat veel mensen echter niet weten is dat het hiervoor een groot veengebied was.

Doordat dit veen decennialang is afgegraven ontstond er langzamerhand een binnenzee genaamd de Zuiderzee. Deze zee was erg onstuimig en zorgde daarom regelmatig voor overstromingen op de dorpen en eiland op en bij de Zuiderzee.

Veel van deze eilanden en dorpen zijn verloren gegaan, maar Marken is door een sterke kleilaag overeind gebleven. Toch moesten de huizen op hoger gelegen terpen of op palen worden gebouwd, want op Marken bleef het gevecht tegen het water doorgaan.

Sinds de plaatsing van de afsluitdijk zijn er geen overstromingen meer in het IJsselmeer. Toch kan je op marken nog goed inbeelden hoe dit eiland heeft gevochten tegen het water.

Score

Algemene beoordeling

3 of 5 stars

Omgeving

4 of 5 stars

Kwaliteit van de wandelpaden

2 of 5 stars

Route markering

2.5 of 5 stars

Over de scores

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *