Rondje Marken

3 of 5 stars

Dit is officieel geen gemarkeerde wandelroute. Eigenlijk is dit namelijk een combinatie van de andere drie wandelroutes hieronder:

Deze routes gaan echter allemaal ook nog een stuk door het binnenland van Marken. Deze route is echter nog makkelijker te volgen dan de gemarkeerde wandelroutes. Je houd namelijk de gehele tijd het markermeer aan je rechter hand (of links als je andersom loopt). Verdwalen is daarom haast onmogelijk.

Routebeschrijving

Als je met de auto komt of bus komt dan kom je aan redelijk op het midden van het eiland. Vanaf het midden moet je eerst naar de dijk lopen. Het beste volg je hiervoor de blauwe bordjes. Die nemen je nog langs een aantal mooie buurtschappen op Marken.

Eenmaal aangekomen bij de dijk loop je naar Het Witte Paard van Marken, dit is de grote vuurtoren van marken. In de verte zie je de vuurtoren op de dijk goed liggen. Vergeet echter ook niet landinwaarts te kijken. Hier zitten enorm veel watervogels die dankbaar gebruik maken van alle slootjes.

Er zijn in deze buurt heel veel watervogels te zien, daarom kan ik je zeker aanraden om een verrekijker mee te nemen. Via de nieuwbouwwijk Minnebuurt loop je langs de Bukdijk. Deze is aangelegd omdat er plannen waren om de Gouwzee droog te leggen, net zoals bij Flevoland.

Je loopt nu langzaamerhand Kerkbuurt Monnikenwerf in. Dit is het grootste dorpje en ook het meest toeristische dorpje van marken. In Monnikenwerf loop je langs de haven waar je eventueel ook iets kan eten en drinken. Hier legt ook het veer aan wat veel buitenlandse toeristen vanuit Volendam naar Marken vervoert.

Via de dijk verlaat je vervolgens de bebouwing waarna je in alle rust met het Markermeer aan je rechterhand loopt en het eiland Marken aan de linkerhand. Doordat de dijk verhoogd is heb je beide richtingen een prachtig uitzicht. Marken is een toevluchtsoord voor vogels, daarom is het zeker aan te raden om een verrekijker mee te nemen.

Eenmaal aangekomen bij de Waterlandse Zeedijk moet je de weg oversteken om vervolgens de dijk verder af te lopen. Hier staat ook een informatiebord over de ideeën die de overheid had om de Gouwzee droog te leggen.

De paden

Op de dijk zijn sommige delen verhard, soms met erg ongelijke klinkers. Andere delen gaan door het hoge gras, goede waterdichtige schoenen met een sterke zool zijn een aanrader. Op gympen of slippers loop je waarschijnlijk je schoenen kapot.

Parkeren en bereikbaarheid

Via de zeedijk (N518) kun je marken eenvoudig bereiken. Er is echter maar een parkeerplaats waar je als wandelaar mag parkeren en die is betaald. Voor de rest van het eiland moet je een vergunning hebben.

Het eiland is ook te bereiken met het veer via Volendam. Dit is eigenlijk niet sneller dan met de auto, maar het is een leuke ervaring. Het kan daarom ook leuk zijn om deze wandeling te combineren met een bezoek aan Volendam.

Over marken

Voor veel Nederlanders is marken niet een bekend eiland. Toch komen er jaarlijks 1 miljoen toeristen op het eiland. Voornamelijk de Kerkbuurt Monnikenwerf trekt veel bezoekers door de authentieke huizen op palen en de gezellige haven.

Marken heeft een bewogen en interessante geschiedenis. Veel mensen weten dat het IJsselmeer en het Markermeer in het verleden een grote zee was. Wat veel mensen echter niet weten is dat het hiervoor een groot veengebied was.

Doordat dit veen decennialang is afgegraven ontstond er langzamerhand een binnenzee genaamd de Zuiderzee. Deze zee was erg onstuimig en zorgde daarom regelmatig voor overstromingen op de dorpen en eiland op en bij de Zuiderzee.

Veel van deze eilanden en dorpen zijn verloren gegaan, maar Marken is door een sterke kleilaag overeind gebleven. Toch moesten de huizen op hoger gelegen terpen of op palen worden gebouwd, want op Marken bleef het gevecht tegen het water doorgaan.

Sinds de plaatsing van de afsluitdijk zijn er geen overstromingen meer in het IJsselmeer. Toch kan je op marken nog goed inbeelden hoe dit eiland heeft gevochten tegen het water.

Score

Algemene beoordeling

3 of 5 stars

Omgeving

3 of 5 stars

Kwaliteit van de wandelpaden

2.5 of 5 stars

Route markering

3.5 of 5 stars

Over de scores

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *