Havenbuurtroute

3 of 5 stars

Op het schiereiland marken zijn 4 wandelroutes te lopen, namelijk:

Bij de eerste route loop je een rondje door het toeristische dorpje Monnikenwerf. Bij de andere drie routes loop je voornamelijk over de dijk van marken. Mocht je het leuk vinden om een heel rondje over marken te lopen, dan kan je de routes combineren, zoals hier verder wordt beschreven. In totaal loop je dan 10 kilometer.

Routebeschrijving

Als je met de auto gekomen bent dan heb je al een groot deel van de natuur gezien waar je doorheen gaat lopen. Tijdens deze wandeling loop je een rondje over de zuidoostelijke punt van Marken. De route is in twee richtingen te volgen. In deze routebeschrijving wordt de route tegen de klok in gelopen.

Direct vanaf het startpunt loop je direct de Kerkbuurt Monnikenwerf in. Dit is het grootste dorpje en ook het meest toeristische dorpje van marken. In Monnikenwerf loop je langs de haven waar je eventueel ook iets kan eten en drinken.

Via de dijk verlaat je vervolgens de bebouwing waarna je in alle rust met het Markermeer aan je rechterhand loopt en het eiland Marken aan de linkerhand. Doordat de dijk verhoogd is heb je beide richtingen een prachtig uitzicht. Marken is een toevluchtsoord voor vogels, daarom is het zeker aan te raden om een verrekijker mee te nemen.

Eenmaal aangekomen bij de Waterlandse Zeedijk moet je de weg oversteken om vervolgens de dijk verder af te lopen. Hier staat ook een informatiebord over de ideeën die de overheid had om de Gouwzee droog te leggen.

Via de andere kant van de dijk loop je via Rozewerf en Grotewerft, twee kleine dorpjes weer terug naar de parkeerplaats.

Markering en paden

Om de wandelroute te volgen houd je de rode pijltjes aan. Let op het begin en einde van de route goed op waar je heen moet, soms staan de pijltjes namelijk als stickers op lantarenpalen. Op de dijk wordt de route niet aangegeven, maar hier loop je simpelweg de dijk af totdat je weer pijltjes ziet.

Hoewel de gehele route verhard is, zou ik toch stevige schoenen aantrekken. Op het dijk pad liggen de klinkers erg ongelijk waardoor het met slechte schoenen alsnog een flinke uitdaging kan zijn.

Parkeren en bereikbaarheid

Via de zeedijk (N518) kun je marken eenvoudig bereiken. Er is echter maar een parkeerplaats waar je als wandelaar mag parkeren en die is betaald. Voor de rest van het eiland moet je een vergunning hebben.

Het eiland is ook te bereiken met het veer via Volendam. Dit is eigenlijk niet sneller dan met de auto, maar het is een leuke ervaring. Het kan daarom ook leuk zijn om deze wandeling te combineren met een bezoek aan Volendam.

Over marken

Voor veel Nederlanders is marken niet een bekend eiland. Toch komen er jaarlijks 1 miljoen toeristen op het eiland. Voornamelijk de Kerkbuurt Monnikenwerf trekt veel bezoekers door de authentieke huizen op palen en de gezellige haven.

Marken heeft een bewogen en interessante geschiedenis. Veel mensen weten dat het IJsselmeer en het Markermeer in het verleden een grote zee was. Wat veel mensen echter niet weten is dat het hiervoor een groot veengebied was.

Doordat dit veen decennialang is afgegraven ontstond er langzamerhand een binnenzee genaamd de Zuiderzee. Deze zee was erg onstuimig en zorgde daarom regelmatig voor overstromingen op de dorpen en eiland op en bij de Zuiderzee.

Veel van deze eilanden en dorpen zijn verloren gegaan, maar Marken is door een sterke kleilaag overeind gebleven. Toch moesten de huizen op hoger gelegen terpen of op palen worden gebouwd, want op Marken bleef het gevecht tegen het water doorgaan.

Sinds de plaatsing van de afsluitdijk zijn er geen overstromingen meer in het IJsselmeer. Toch kan je op marken nog goed inbeelden hoe dit eiland heeft gevochten tegen het water.

Score

Algemene beoordeling

3 of 5 stars

Omgeving

3 of 5 stars

Kwaliteit van de wandelpaden

3 of 5 stars

Route markering

2.5 of 5 stars

Over de scores

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *