Kerkbuurt-ommetje

4 of 5 stars

Op het schiereiland marken zijn 4 wandelroutes te lopen, namelijk:

Bij de eerste route loop je een rondje door het toeristische dorpje Monnikenwerf. Bij de andere drie routes loop je voornamelijk over de dijk van marken. Mocht je het leuk vinden om een heel rondje over marken te lopen, dan kan je de routes combineren, zoals hier verder wordt beschreven. In totaal loop je dan 10 kilometer.

Routebeschrijving

Deze routebeschrijving gaat over de kortste van de 4 routes, namelijk het Kerbuurt-ommetje van 1.5 km.

Vanaf de parkeerplaats loop je direct de Kerkbuurt Monnikenwerf in. Dit is het grootste dorpje op marken, meet veel oude huizen op palen. Onderweg loop je langs de haven en een stuk met nieuwere woningen. Het oude gedeelte is bijna nog volledig in authentieke stijl, wat deze ronde zeer de moeite waard maakt.

Markering en paden

De route wordt aangegeven met gele bordjes of stickers. Kijk goed om je heen tijdens de wandeling, de stickers zijn namelijk soms op lantarens of andere objecten geplakt. Bij twijfel kan je ook de routeapp van Wandelnetwerk Noord-Holland gebruiken.

De paden zijn overall verhard en daarom geschikt voor een kinderwagen. Op veel plekken zijn het echter grove oude klinkers, daarom is het niet aan te raden om de route te lopen met iemand die slecht ter been is.

Parkeren en bereikbaarheid

Via de zeedijk (N518) kun je marken eenvoudig bereiken. Er is echter maar een parkeerplaats waar je als wandelaar mag parkeren en die is betaald. Voor de rest van het eiland moet je een vergunning hebben.

Het eiland is ook te bereiken met het veer via Volendam. Dit is eigenlijk niet sneller dan met de auto, maar het is een leuke ervaring. Het kan daarom ook leuk zijn om deze wandeling te combineren met een bezoek aan Volendam.

Over marken

Voor veel Nederlanders is marken niet een bekend eiland. Toch komen er jaarlijks 1 miljoen toeristen op het eiland. Voornamelijk de Kerkbuurt Monnikenwerf trekt veel bezoekers door de authentieke huizen op palen en de gezellige haven.

Marken heeft een bewogen en interessante geschiedenis. Veel mensen weten dat het IJsselmeer en het Markermeer in het verleden een grote zee was. Wat veel mensen echter niet weten is dat het hiervoor een groot veengebied was.

Doordat dit veen decennialang is afgegraven ontstond er langzamerhand een binnenzee genaamd de Zuiderzee. Deze zee was erg onstuimig en zorgde daarom regelmatig voor overstromingen op de dorpen en eiland op en bij de Zuiderzee.

Veel van deze eilanden en dorpen zijn verloren gegaan, maar Marken is door een sterke kleilaag overeind gebleven. Toch moesten de huizen op hoger gelegen terpen of op palen worden gebouwd, want op Marken bleef het gevecht tegen het water doorgaan.

Sinds de plaatsing van de afsluitdijk zijn er geen overstromingen meer in het IJsselmeer. Toch kan je op marken nog goed inbeelden hoe dit eiland heeft gevochten tegen het water.

Score

Algemene beoordeling

4 of 5 stars

Omgeving

4 of 5 stars

Kwaliteit van de wandelpaden

4 of 5 stars

Route markering

3 of 5 stars

Over de scores

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *