Fonteinbergroute

4 of 5 stars

Vanaf het startpunt Parkeerplaats Leuvenumse bossen starten 4 wandelroutes, namelijk:

In deze routebeschrijving ga ik in meer detail in op de Fonteinbergroute, de op één na langste route vanaf dit startpunt. Voorheen was er nog een 5de route vanaf dit startpunt, maar deze is weggehaald door Natuurmonumenten.

Route beschrijving

Vanaf het startpunt loop je eerst over de lange laan dieper het bos in. Veel routes gaan deze kant op, dus het kan even zoeken zijn waar je heen moet.

Vervolgens ga je via de bruggetjes van het brede pad af. Hier staan een aantal bankjes waar je met een mooi uitzicht iets kan eten en drinken.

Bij deze route loop je een lange lus door het Oostelijke deel van het Leuvenumse bos. Onderweg kan je mountainbikers tegen komen, maar gelukkig hebben die veelal een aparte route, waardoor je rustig kan wandelen.

De route kruist zich halverwege bij het bankje. Dit kruispunt kom je op de terugweg ook weer langs. Op de heenweg moet je links afslaan en op de terugweg rechtsafslaan. Hier zou je de route eventueel kunnen inkorten. Dan loop je ongeveer 5 kilometer in totaal.

Vrijwel de gehele route loop je door een dicht bos. Het heuvelachtige landschap, het oude bos en de rust maakt deze route een bijzondere ervaring!

Markering en paden

De gehele route is gemarkeerd met witte pijltjes op houten palen. Overal wordt de route goed aangegeven, maar omdat er veel afslagen zijn moet je wel goed opletten. Ook zijn er vaak paralel paden, dus blijf goed kijken waar je heen moet.

Op de meeste plekken loop je over brede zandpaden waar ook de boswachters overheen rijden. Gelukkig zijn deze paden erg rustig, maar smallere paden heeft toch mijn voorkeur. Op sommige stukken duik je wel een smaller pad in, maar helaas is dat vaak voor korte stukjes.

Beoordeling

Ik ben enigsinds verdeeld over deze route. Het Leuvenumsebos is een van mijn favorite bossen in Nederland. Allereerst doordat het relatief glooiend is en dicht bebost. Ook kan je echt verdwalen op de vele palen door dit bos.

Omdat ik dit bos goed ken weet ik dat deze route een aantal mooie plekjes overslaat bij de rivier, dat vind ik erg jammer. In plaats daarvan loop je voornamelijk over de brede paden door het minst populaire stuk van het bos.

Als je een echte rustzoeker bent dan is deze route zeker aan te raden. Als je echter de highlights van dit prachtige bos wilt zien dan kan ik de Wandelroute Leuvenumse Bossen aanbevelen.

Score

Algemene beoordeling

4 of 5 stars

Omgeving

4 of 5 stars

Kwaliteit van de wandelpaden

4.5 of 5 stars

Route markering

3.5 of 5 stars

Over de scores

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *