14 vennenwandeling

Vanaf het startpunt Bezoekerscentrum Oisterwijkse bossen en vennen starten vier wandelroutes, namelijk:

In deze routebeschrijving gaan wij in meer detail in op de langste van de 4 routes, de 14 vennenwandeling.

Routeomschrijving

Wat een prachtige wandelroute, nergens in Nederland zijn er zoveel verschillende vennen dan in de Oisterwijkse bossen. Zoals de naam al doet vermoeden, loop je in deze route langs 14 van de vennen die in dit gebied te vinden zijn.

Alle vennen in dit gebied hebben een naam die ook ter plekke wordt aangegeven. Langs de route kom je langs deze vennen:

 1. Speijkven
 2. Diaconieven
 3. Brandven
 4. Kolkven
 5. Lammersven
 6. Voorste Goorven
 7. Achterste Goorven
 8. Witven
 9. Klein Aderven
 10. Groot Aderven
 11. Staalbergven
 12. Van Esschenven
 13. Heiven
 14. Bouwkuip

De vennen hebben ieder een volledig eigen karakter. Het Kolkven is groots en wijds en lijkt wel een meer. Het Goorven daarentegen is smaller met meer kronkelige kanten, wat meer aandoet als een grote sloot.

De route is zeer afwisselend en daarom zeker een aanrader om te lopen. Zeker met warm weer is dit een topwandeling. Door de dichte bebossing en het water, blijft het hier erg koel, zeker ten opzichte van andere routes in de buurt die over heidevlaktes gaan.

Horeca

Bij het startpunt is een bezoekerscentrum waar je ook goed iets kan eten of drinken. Stop je liever onderweg? Dan kun je ook wat gaan drinken in het Boshuis Venkraai. Deze kom je tegen als je ongeveer 1/3 van de route hebt gelopen.

Parkeren en bereikbaarheid

Dit natuurgebied is uiterst populair daarom kan het in een zonnig weekend lastig zijn om een goede parkeerplek te vinden. Er zijn twee parkeerplaatsen, een aan de Van Tienhoven laan en een aan De Bosweg. Vanaf beide parkeerplaatsen moet je nog wel een stukje lopen naar het startpunt. Vanaf de Bosweg staat dit niet goed aangegeven. Mocht je er niet uitkomen, gebruik dan deze link om te navigeren.

Toen ik voor het laatst deze route heb gelopen waren beide parkeerplaatsen vol. In dat geval kan je ook parkeren in de Helsteeg net voorbij de parkeerplaats.

Over Oisterwijkse bossen en vennen

Nergens in Nederland zijn er zoveel vennen bij elkaar als in de Oisterwijkse bossen. In totaal zijn er zo’n 16 tot 20 vennen (afhankelijk van welke vennen je wel of niet meetelt). Elke ven heeft een eigen ontstaansgeschiedenis die je op de website van Natuurmonumenten kan teruglezen.

In 1913 was het natuurgebied bijna verloren gegaan. Een projectontwikkelaar wilde op deze plek het nabijgelegen villapark uitbreiden. Gelukkig heeft Natuurmonumenten dit gebied over kunnen kopen en natuurgebied behouden. Ga naar de website van Natuurmonumenten voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *