Kolkvenwandeling

4.5 of 5 stars

Vanaf het startpunt Bezoekerscentrum Oisterwijkse bossen en vennen starten vier wandelroutes, namelijk:

In deze routebeschrijving beschrijf ik de Kolkvenwandeling van 3.5 kilometer.

Routeomschrijving

Vanaf het startpunt loop je direct naar het Kolkven. In eerste instantie zou je door de omvang haast zeggen dat het een klein meer is, toch is het door de ondiepe bodem een ven. Door de weidsheid van dit Ven heb je een prachtig uitzicht naar de overkant.

Dit ven wordt regelmatig gebruikt door sportvissers, waardoor je op verschillende plekken vistijgers hebt. Vanaf deze stijgers heb je een mooi uitzicht over het water.

Via het Kolkven loop je naar het Brandven. Over smalle paden kom je aan bij dit kleinere Ven dat weer een heel ander karakter heeft. In de zomer staat het hier vol met waterlelies. Vervolgens loop je weer richting het bezoekerscentrum via Diaconieven en Speijkven.

Doordat elk ven een eigen karakter heeft is de wandelroute zeer afwisselend. Onderweg kan je soms het ven al zien door de bomen heen, wat het een avontuurlijke wandelroute maakt. Met warm weer is de verkoeling van dit bos ook erg aangenaam.

Parkeren en bereikbaarheid

Dit natuurgebied is uiterst populair daarom kan het in een zonnig weekend lastig zijn om een goede parkeerplek te vinden. Er zijn twee parkeerplaatsen, een aan de Van Tienhoven laan en een aan De Bosweg. Vanaf beide parkeerplaatsen moet je nog wel een stukje lopen naar het startpunt. Vanaf de Bosweg staat dit niet goed aangegeven. Mocht je er niet uitkomen, gebruik dan deze link om te navigeren.

Toen ik voor het laatst deze route heb gelopen waren beide parkeerplaatsen vol. In dat geval kan je ook parkeren in de Helsteeg net voorbij de parkeerplaats.

Over Oisterwijkse bossen en vennen

Nergens in Nederland zijn er zoveel vennen bij elkaar als in de Oisterwijkse bossen. In totaal zijn er zo’n 16 tot 20 vennen (afhankelijk van welke vennen je wel of niet meetelt). Elke ven heeft een eigen ontstaansgeschiedenis die je op de website van Natuurmonumenten kan teruglezen.

In 1913 was het natuurgebied bijna verloren gegaan. Een projectontwikkelaar wilde op deze plek het nabijgelegen villapark uitbreiden. Gelukkig heeft Natuurmonumenten dit gebied over kunnen kopen en natuurgebied behouden. Ga naar de website van Natuurmonumenten voor meer informatie.

Score

Algemene beoordeling

4.5 of 5 stars

Omgeving

4.5 of 5 stars

Kwaliteit van de wandelpaden

4.5 of 5 stars

Route markering

4.5 of 5 stars

Over de scores

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *