Goorvenwandeling

4.5 of 5 stars

Vanaf het startpunt Bezoekerscentrum Oisterwijkse bossen en vennen starten vier wandelroutes, namelijk:

In deze routebeschrijving ga ik verder in op de Goorvenwandeling van 4.3 kilometer.

Routeomschrijving

Vanaf het bezoekerscentrum loop je naar Boshuis Venkraai. Hier zit een eetcafé waar je goed wat kan eten terwijl je van de natuur geniet. Vanaf het Boshuis loop je naar het Goorven. Het ven dankt deze naam aan de veenwinning die hier plaatsvond.

Het Goorven bestaat uit twee delen, het Voorste Goorven en het Achterste Goorven. Ter plekke merk je hier echter weinig van. Het lijkt een grote wirwar van plassen die met elkaar verbonden zijn. De ondiepe plassen vormen een ideale leefomgeving voor watervogels, daardoor is het ook zeker de moeite waard om een verrekijker mee te nemen.

Vanaf het Goorven loop je naar het Witven en het Van Esschenven. Het Witven staat in de zomer vol met waterlelies, waarvan de bloemen het ven wit laten kleuren.

Al met al is dit zeker een wandelroute die ik kan aanraden. De Oisterwijkse bossen is een uniek natuurgebied en is ook goed te wandelen bij erg warm weer. Door de beschutting en het lopen langs het water, blijft het hier relatief koel.

Parkeren en bereikbaarheid

Dit natuurgebied is uiterst populair daarom kan het in een zonnig weekend lastig zijn om een goede parkeerplek te vinden. Er zijn twee parkeerplaatsen, een aan de Van Tienhoven laan en een aan De Bosweg. Vanaf beide parkeerplaatsen moet je nog wel een stukje lopen naar het startpunt. Vanaf de Bosweg staat dit niet goed aangegeven. Mocht je er niet uitkomen, gebruik dan deze link om te navigeren.

Toen ik voor het laatst deze route heb gelopen waren beide parkeerplaatsen vol. In dat geval kan je ook parkeren in de Helsteeg net voorbij de parkeerplaats.

Over Oisterwijkse bossen en vennen

Nergens in Nederland zijn er zoveel vennen bij elkaar als in de Oisterwijkse bossen. In totaal zijn er zo’n 16 tot 20 vennen (afhankelijk van welke vennen je wel of niet meetelt). Elke ven heeft een eigen ontstaansgeschiedenis die je op de website van Natuurmonumenten kan teruglezen.

In 1913 was het natuurgebied bijna verloren gegaan. Een projectontwikkelaar wilde op deze plek het nabijgelegen villapark uitbreiden. Gelukkig heeft Natuurmonumenten dit gebied over kunnen kopen en natuurgebied behouden. Ga naar de website van Natuurmonumenten voor meer informatie.

Score

Algemene beoordeling

4.5 of 5 stars

Omgeving

4.5 of 5 stars

Kwaliteit van de wandelpaden

4.5 of 5 stars

Route markering

4.5 of 5 stars

Over de scores

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *