Vrijheijtpad

3.5 of 5 stars

Bij de westerlijke poort van Elburg Vesting start de wandelroute Vrijheijtpad. Deze klompenroute neemt je mee rond Elburg en het naastgelegen Oostendorp. Op verschillende plekken heb je een prachtig uitzicht over het weidse landschap en de oude vesting.

Routebeschrijving

Ik heb deze route met de klok mee gelopen, daarom wordt de route ook als zodanig omschreven.

Vanaf het startpunt loop je eerst door de poort om vervolgens op de oude vestingswallen te lopen. Hier heb je een mooi uitzicht op de gebouwen binnen de vesting. Via de noordelijke doorgang van de vesting loop je vervolgens het weiland in.

Je loop nu een lange lus om Elburg heen. Aan de ene kant zie je de wijken van elburg en aan de andere kant het platteland. Via Oostendorp loop je vervolgens weer terug richting de vesting. Hier loop je vervolgens langs de doorgaande weg, de Zuiderzeestraatweg.

Vervolgens ga je weer via binnendoorweggetjes, bij de sportclub, weer richting de vesting. Hier loop je nog een stuk langs de imponerende stadswallen van de vesting van Elburg. Langs de parkeerplaats loop je vervolgens weer terug naar het startpunt.

Markering en paden

De gehele route is in twee richtingen gemarkeerd met groene stickers met daarop een klomp. Vooral op het laatste stuk heb ik goed moeten zoeken waar je precies heen moest. Hier waren veel afslagen en aangezien de stickers vaak op lantarenpalen worden geplakt moest je hier heel goed opletten.

Het grootste gedeelte van de route gaat over tegels of asfalt. Toch is het wel handig om goede schoenen aan te trekken voor het stuk wat je door het weiland loopt. Hier kan het in de winter erg drassig worden.

Beoordeling

Het eerste en laatste stuk rondom de vesting en door het weiland is echt prachtig. De rest is echter minder spectaculair. Het stuk dat je over de weg moet lopen vond ik ook een stuk minder fijn.

Ook begrijp ik niet waarom je langs de doorgaande weg loopt bij Oostendorp. Volgensmij had de route hier ook mooi door het dorp kunnen gaan, waardoor je een stuk rustiger loopt. Een gemiste kans wat mij betreft.

Toch kan ik de route wel aanraden. De vesting van Elburg is echt prachtig en je kan er ook leuk winkelen of iets eten en drinken. Als je het combineerd met een bezoek aan de vesting dan weet ik het zeker dat je een leuke dag hebt!

Score

Algemene beoordeling

3.5 of 5 stars

Omgeving

3.5 of 5 stars

Kwaliteit van de wandelpaden

3 of 5 stars

Route markering

2.5 of 5 stars

Over de scores

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *