Wervershoofroute

3 of 5 stars

Vanaf het startpunt TOP Koopmanspolder starten drie wandelroutes, namelijk:

Bij alle 3 de wandelroutes loop je een rondje door de Koopmanspolder. De Kerkbuurtroute stuurt je ook nog door weilanden in het binnenland. Bij de Wervershoofroute loop een stuk door de dorpen Onderdijk en Wevershoof en over de dijk terug.

Routebeschrijving

In deze routebeschrijving ga ik in meer detail in op de Wervershoofroute. Deze route is net zoals de andere routes van Wandelnetwerk Noord-Holland in twee richting te lopen. In deze beschrijving wordt de route met de klok mee gelopen.

Vanaf het startpunt loop je direct de bossen in, richting de recreatieplas de Vooroever. Her loop je vervolgens over een bruggetje verder een rondje rondom de Koopmanspolder. Vanaf de dijk heb je een mooi uitzicht en kan je ook goed naar de vogels in dit gebied kijken.

Via de Koopmanspolder loop je een stuk door Wervershoof. In dit dorp staan veel oude huizen en schuren, ook staan er op verschillende plekken informatie borden. Toch vond ik het zelf een van de mindere stukken om te lopen aangezien je langs een relatief drukke weg loopt.

Tussen Wervershoof en Onderdijk ligt nog een stadspark waar je nog doorheen loopt. Wat ik hier erg bijzonder vond was het Aquaduct dat over een andere vaart heen ging. Ik had zelf zoiets nog niet eerder gezien.

Vervolgens loop je ook nog een stuk door het centrum van Onderdijk. Zowel in Onderdijk als Wervershoof kun je op verschillende plekken iets eten of drinken. Dat is zeker aan te raden als afwisseling aangezien dit stuk redelijk veel rechtdoor lopen is.

Via de speeltuin ga je vervolgens naar de Nesserdijk. Dit is toch het stuk waar je deze route voor loopt. Aan de ene kant kijk je uit op een prachtig natuurgebied met meerkoeten, eenden, ganzen en aalscholvers. Aan de andere kant zie je de skyline van het dorp en de weilanden. Via de dijk kom je weer terug bij het startpunt.

Wel of niet lopen?

Voordat je deze route gaat lopen is het belangrijk om te weten dat dit geen standaard natuurroute is. Hoewel je stukken door prachtige natuur loopt, loop je ook door bebouwing. Dit is trouwens het geval bij veel wandelroutes van Wandelnetwerk Noord Holland.

Ik vind het zelf juist een leuke afwisseling op de natuurroutes die ik normaal loop. Ook is het leuk om dit te combineren met een lunch in een van de dorpen.

Score

Algemene beoordeling

3 of 5 stars

Omgeving

3 of 5 stars

Kwaliteit van de wandelpaden

3.5 of 5 stars

Route markering

3.5 of 5 stars

Over de scores

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *