Wandelroute Het Kasteel

3 of 5 stars

Vanaf het startpunt Infocentrum Koetshuis Stoutenburg starten 3 wandelroutes

De eerste twee routes worden beheerd door Utrechts Landschap en lopen over Landgoed Stoutenberg en De Heerlijkheid. De 3e route is een klompenpad waarbij je ook de weide omgeving doortrekt. Deze route beschrijving gaat over de 1e route uit de lijst die 1,5 kilometer lang is.

Routebeschrijving

De route start op de parkeerplaats van het kasteel van Stoutenburg. Hier is de routemarkering niet helemaal duidelijk, maar je moet helemaal naar de achterkant van de parkeerplaats lopen. Daar staat het eerste bordje wat de route aangeeft.

Je loopt nu een rondje over het landgoed van Klein Stoutenburg. Het oude kasteel is nog geheel bewaard gebleven en wordt op dit moment gebruikt om ouderen met een zorgvraag te huisvesten. Een gedeelte van de tuin van het kasteel afgezet, om de privacy van de bewoners te waarborgen.

Dit landgoed heet Klein Stoutenburg omdat er verderop nog een groter kasteel heeft gestaan. Dat kasteel is inmiddels verdwegen, waardoor dit nog het enige kasteel in de regio is. Aan de andere kant van het kasteel loop je weer terug richting de parkeerplaats.

Markering en paden

De gehele route is gemarkereerd met palen met daarop een gele streep. Verdwalen is bijna onmogelijk aangezien je bijna de gehele route het kasteel kan blijven zien. Daarnaast is het landgoed omringt door weilanden waardoor je snel doorhebt dat je niet op de juiste plek bent. Het is alleen even lastig om het begin van de route te vinden maar als je eenmaal aan het lopen bent dan komt het wel goed.

Het landgoed bevind zich op een nogal zanderige ondergrond dus drassig zal het hier niet zomaar worden. De route is ook te lopen met een kinderwagen of rollator.

Beoordeling

Zelf vind ik deze route erg de moeite waard. Aangezien ik zelf een geoefende wandelaar ben zal ik niet zo snel een route van anderhalve kilometer gaan lopen. Ik was echter in de buurt en ik wilde ook deze route toch eens gelopen hebben.

De langere route van 4 kilometer overlapt een groot deel met deze route, maar gaat ook naar het landgoed waar Groot Stoutenburg heeft gestaan. Daar is echter weinig te zien, dus die route zou ik alleen doen als je graag wat meer kilometers wilt maken.

Score

Algemene beoordeling

3 of 5 stars

Omgeving

3.5 of 5 stars

Kwaliteit van de wandelpaden

3 of 5 stars

Route markering

2 of 5 stars

Over de scores

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *