Wandelroute De Heerlijkheid

2 of 5 stars

Vanaf het startpunt Infocentrum Koetshuis Stoutenburg starten 3 wandelroutes

De eerste twee routes worden beheerd door Utrechts Landschap en lopen over Landgoed Stoutenberg en De Heerlijkheid. De 3e route is een klompenpad waarbij je ook de weide omgeving doortrekt. Deze route beschrijving gaat over de 2e route uit de lijst die 4 kilometer lang is.

Routebeschrijving

De route start op de parkeerplaats van het kasteel van Stoutenburg. Hier is de routemarkering niet helemaal duidelijk, maar je moet helemaal naar de achterkant van de parkeerplaats lopen. Daar staat het eerste bordje wat de route aangeeft.

Je loop hier over het landgoed Klein Stoutenberg een rondje om het kasteel heen. Wat een prachtig landgoed met mooie beekjes en oude bomen!

De rest van de route gaat verder over het landgoed van De Heerlijkheid. Om hier te komen loop je eerst een stuk langs de Stoutenburgerlaan. Vervolgens loop je richting de boerderij aan het eind van de laan.

Hier heeft vroeger een groot kasteel gestaan, daar zie je echter niets van terug als je de route loopt. Op de sateliet foto’s kan je nog wel de oude gracht zien.

Langs de Grote Barneveldse Beek loop je weer terug naar de Stoutenburgerlaan. Je loopt nu aan de andere kant van kasteel Klein Stoutenburg weer terug naar de parkeerplaats.

Markering en paden

De gehele route is gemarkeerd met palen met daarop een gele streep. Er zijn veel andere routes hier in de buurt uitgezet, dus zorg er voor dat je echt enkel de palen met de gele streep blijft volgen. Eventueel kom je er met de kaart van Utrechts Landschap ook wel uit.

De paden zijn zeer afwisselend. Ik heb de route gelopen toen het relatief nat was en nergens was het echt drassig. De zandgronden van Utrecht kunnen relatief veel regen hebben voordat het echt drassig wordt.

Route beoordeling

Als je in de buurt bent dan is het zeker leuk om deze route een keer te lopen. Al moet ik zeggen dat mij de route wel tegenviel. Aangezien er zo’n rijke geschiedenis is in dit gebied had ik er toch meer van verwacht.

Van Groot Stoutenburg is niets meer over, ook staan er hekken om het oude landgoed waardoor er eigenlijk weinig te zien is. Klein Stoutenburg is nog wel in originele staat en mooi om even te zien!

Mocht je alleen het mooie deel van de route willen lopen dan kun je de palen met de rode streep volgen. Dan sla je landgoed De Heerlijkheid over en loop je ongeveer 1,5 km.

Score

Algemene beoordeling

2 of 5 stars

Omgeving

2 of 5 stars

Kwaliteit van de wandelpaden

3 of 5 stars

Route markering

2 of 5 stars

Over de scores

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *