Wandelroute Blauwe Kamer

3.5 of 5 stars

Op het uiterste hoekje van Gelderland, op de grens bij Utrecht ligt het natuurgebied De Blaauwe Kamer (ja met twee aa’s). Dit natuurgebied is een uiterwaard van de Nederrijn. Daardoor is het hier drassig en erg aantrekkelijk voor watervogels. Door dit natuurgebied loopt de Wandelroute de Blauwe Kamer, die ik hieronder verder bespreek.

Deze wandelroute heeft echt alles, vergezichten over het water, een vogelkijkhut, padjes over heuvels, Konik paarden, Galloways (wilde koeien) en geschiedenis. Dat allemaal in een toegankelijke wandelroute van slechts 3 kilometer.

Route omschrijving

In principe loop je de route met de klok mee, maar ook tegen de klok in is de route goed aangeven door de paaltjes. Vanaf de parkeerplaats loop je richting het veerpond. In de bocht ga je vervolgens het klaphek door om de route te starten.

Je loop nu richting de meest westelijke punt van de route over een dijkpaadje. Aan de linkerkant heb je een prachtig uitzicht over de Nederrijn, ook zal je in dit deel van de route de Konink Paarden tegenkomen.

Vanaf de punt loop je naar het uitkijkpunt over het water. Vergeet hier niet om over de vlonders door te lopen naar de vogelkijk hut. De plassen waar je op uitkijkt zijn prachtig en trekken een grote diversiteit aan vogels aan. Neem daarom ook zeker een verrekijker mee!

Vanaf het uitkijkpunt loop je weer terug richting het wandelpad over dezelfde weg. In de verte kan je ook goed het heuvelachtige landschap van de Utrechtse Heuvelrug zien.

Via de bossen loop je door richting de oude steenfabriek. De route leid je om de steenfabriek heen, maar het kan ook leuk zijn om even naar binnen te gaan. Vanaf de steenfabriek loop je nog een lus door het bos en de nabijgelegen velden.

Vanaf de velden ga je het tunneltje door wat ook die ook de Galloways gebruiken om naar de andere kant van het natuurgebied te gaan. Je loop hier nog door een open stuk, door het graasgebied van deze wilde koeien vlak langs de Nederrijn.

Beoordeling

Voor een wandelroute van slechts 3 kilometer is deze route echt uniek. De natuur, dieren en uitkijkpunten maken deze route zeer aan te raden. Zelfs al moet je er een stuk voor rijden dan nog kan ik deze route ten zeerste aanraden!

Tips

  • Trek hoge waterdichte wandelschoenen of laarzen aan: zelf bij droog weer kan het hier heel erg lang drassig blijven. Op sommige plekken ontkom je er niet aan om door de blubber te lopen
  • Kom via de veerpond als je vanuit het zuiden komt: als je vanuit het zuiden komt dan is het leuk om via het veerpond te gaan. Dit is niet altijd sneller, maar de aanrijdroute is erg mooi en ook heb je een mooi uitzicht over het water.

Score

Algemene beoordeling

3.5 of 5 stars

Omgeving

3.5 of 5 stars

Kwaliteit van de wandelpaden

4 of 5 stars

Route markering

3.5 of 5 stars

Over de scores

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *