Struin/wandelroute Strandgaperbeek

3 of 5 stars

Naast de Golfbaan Dorhout Mees, ligt het natuurgebied Strandgaperbeek. Dit natuurgebied ligt aan het randje van Flevoland en is onderdeel van de groene gordel van de gemeente Dronten. In dit natuurgebied grazen koeien en paarden, maar je kunt er ook doorheen wandelen.

Let op: dit is geen standaard wandelroute. Verwacht geen goed verzorgde wandelpaden. Ook moet je rekening houden met de waterstand. Lees de hele beschrijving voor meer informatie over wat je kan verwachten

Routebeschrijving

De route start naast de golfbaan van Dorhout Mees. Hier staat een informatiebord met meer informatie over het natuurgebied en de route. Eenmaal door het hek kan het avontuur beginnen.

Je loopt nu door de bossen naar de weide toe. Dit pad loop je zowel op de heen als de terugweg. Als de deze route loopt bij hoogwater zal je merken dat het al behoorlijk drassig wordt.

Eenmaal aangekomen bij de weide is het de bedoeling dat je de beek oversteekt en aan de overkant de route begint. Bij laag water houd je voeten waarschijnlijk droog als je goede waterdichte bergschoenen aan hebt. Bij hoog water heb je echt laarzen nodig. Bij extreem hoogwater kunnen zelfs laarzen tekort schieten.

Toen ik de route liep was het hoogwater. Ook delen van de weide waren ondergelopen. Aangezien ik geen laarzen bij mij had heb ik uiteindelijk de route blootvoets gelopen. Ik heb behoorlijk lange benen, maar het water kwam tot mijn knien.

Het is nu al duidelijk dat dit geen standaard wandelroute is. De gehele route volg je de oever van de Strandgaperbeek. In de weide staan wilde paarden te grazen, dus let goed op hoe je loopt. Het is niet verstandig om te dicht bij te komen, of een kudde te doorkruizen. Daarom kan het soms zijn dat je een stuk moet afwijken van de beek.

Je volgt de beek totdat je aankomt bij het bos. Het pad kan hier wederom weer erg blubberig zijn en soms zul je moeten bukken voor laaghangende takken. Het voelt bijna alsof je door de jungle loopt.

Aan het einde van het bos steek je weer het water over, om vervolgens via de andere kant weer terug te lopen. De bospaadjes lijken haast steeds smaller te worden en soms is het een behoorlijke uitdaging om een weg door het bos te banen.

Markering en paden

Het stuk over de weide heeft eigenlijk niet echt een pad. Er zijn sporen van tractoren die je het beste kunt volgen, maar soms zul je uit moeten wijken en recht door de weide moeten lopen. Door het bos is er op sommige plekken wel duidelijk een pad, maar dit kan enorm blubberig worden bij hoog water.

De route is eigenlijk nauwelijks gemarkeerd, maar dat is ook niet nodig. Alleen bij de oversteekjes over het water staat aangegeven waar je heen moet. Verder is het belangrijk dat je de beek blijft volgen. In het bos, op de terugweg is dat wel een uitdaging omdat er aardig wat zijpaden zijn.

Wat neem je mee?

Het is belangrijk om je goed voor te bereiden voor deze wandelroute. Zonder de juiste uitrusting kan het namelijk heel moeilijk worden om deze route te lopen:

  • Schoenen/laarzen: deze route kan extreem drassig worden bij nat weer. Eigenlijk zijn gewone laarzen niet voldoende als het water flink hoog staat. Je kunt dan ook overwegen om oude schoenen aan te trekken, die nat en blubberig mogen worden. Als je echt droge voeten wil houden, zou ik de route alleen lopen in de zomer als het een tijd droog is geweest.
  • Broek: in de zomer loop je natuurlijk het liefst met een korte broek. Helaas groeien brandnetels in de polder erg snel. Als er een tijdje niet gemaaid word is een lange broek daarom een stuk fijner. Het mooiste is nog een dunne wandelbroek of een afritsbroek!
  • Eten en drinken: hoewel 4.3 kilometer klinkt als een kort rondje, kan je er zo 2 uur over doen om de route te lopen. Je loopt simpelweg een stuk trager door drassige gebieden en ook kan het zijn dat je stukjes moet omlopen. Op sommige stukken voelt het echt als wadlopen.

Het belangrijkste is dat je deze route gaat lopen met een aagepaste verwachting. Je moet deze route echt zien als een uitdaging en niet als een ontspannen route.

Beoordeling

Wandelroutes zoals deze heb je eigenlijk bijna nergens in Nederland. In veel natuurgebied is het de bedoeling dat je juist op de paden blijft. Deze route is juist veel avontuurlijker en stimuleert juist om zelf een weg te zoeken door de weide en het bos.

Als je echt opzoek bent naar een hele avontuurlijke route, dan kan ik je deze route zeker aanraden. Ben je echter opzoek naar een rustige wandelroute om te onspannen, dan kun je beter even verder zoeken.

Ik kon zelf het avontuur wel waarderen, maar ik kan mij goed voorstellen dat niet iedereen zin heeft om onder de blubber weer terug te komen.

Score

Algemene beoordeling

3 of 5 stars

Omgeving

3.5 of 5 stars

Kwaliteit van de wandelpaden

2 of 5 stars

Route markering

2 of 5 stars

Over de scores

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *