Route rond de Hoge Duvel

3.5 of 5 stars

Zoals de routenaam al suggereert, loop je bij deze wandelroute een rondje om de Hoge Duvel, een berg in Kroondomein het Loo. Tijdens deze wandeling vertrek je van de provinciale weg steeds dieper het bos in. Eenmaal diep het bos in hoor je niets anders dan de vogels en het geritsel van de bladeren.

Houd er rekening mee dat je hier alleen tussen 25 december en 15 september kan wandelen.

Route beschrijving

Vanaf het startpunt loop je langs het heidegebied De Vosselt. Hier heb je op verschillende plekken prachtige vergezichten. Vooral bij de Soerense Hei heb je een punt waar je erg ver kan kijken.

Je laat verderop de heide achter om steeds dieper het bos in te trekken. De rechte bospaden worden afgewisseld door kronkelige zijpaden. Blijf goed om je heen kijken waar je heen moet, omdat de paaltjes houtkleurig zijn, zie je ze snel over het hoofd.

Eenmaal halverwege, voorbij het Kozakkenveld, kom je nog langs een kleine plas in het bos. Vanaf dit punt loop je weer in een grote lus richting het startpunt. Hier kom je vervolgens ook nog langs een wildsluis.

Route afkorting

Je kan deze route afkorten van 13, naar 6,8 kilometer. Waar dit kan wordt duidelijk aangegeven met pijlen. Als je de de route afkort dan kom je echter niet langs het uitkijkpunt op de Soerense Hei. De route van 13 kilometer is wel redelijk zwaar. Dat komt voornamelijk doordat er relatief veel hoogteverschil in de route zit.

Route markering en paden

De route wordt gemarkeerd met houten paaltjes. Hoewel de route op de kaart wordt aangegeven als wit, moet je de ongeverfte houten palen volgen. Hierbij komt er altijd een paal op het pad waar je vandaan komt en een paal op het pad waar je in moet. Gelukkig staan er geen andere markeringen in het gebied. Alle houten palen die je tegenkomt markeren dus deze wandelroute.

Het merendeel van deze route loop je over brede zanderige paden die ook worden gebruikt voor het bosbeheer. Er zitten echter ook drassige stukken tussen, dus goede schoenen zijn geen overbodige luxe.

Route beoordeling

Ik heb zelf een beetje gemengde gevoelens bij deze route. Enerzijds is het een prachtige omgeving en is het heel rustig, waardoor je echt kan genieten van de natuur. Anderzijds is het wel veel van hetzelfde. Bijna de gehele route loop je door een bos wat er toch veelal hetzelfde uitziet.

Daarnaast vindt ik het altijd minder leuk om over brede bosbeheer paden te lopen. Dit maakt de wandelroute minder avontuurlijk.

Mocht je nog nooit in Kroondomein het Loo hebben gelopen, dan zou ik je aanraden om één van de routes van het Paleispark te lopen. Deze routes zijn een stuk afwisselender en erg de moeite waard!

Mocht je de routes in het Paleispark al gehad hebben, dan is het zeker leuk om deze kant van het Kroondomein eens te verkennen.

Score

Algemene beoordeling

3.5 of 5 stars

Omgeving

4 of 5 stars

Kwaliteit van de wandelpaden

3 of 5 stars

Route markering

2.5 of 5 stars

Over de scores

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *