Route Rollekoot

4 of 5 stars

Wat een geweldig natuurgebied is Kroondomein het Loo. De aaneenschakeling van bossen en heide, maakt dit natuurgebied uniek! Vanaf het startpunt Natuurgebied Rollerkoot starten twee wandelroutes:

Tijdens deze wandelroutes loop je een rondje door het noord-oostelijke deel van het natuurgebied. Dit deel van Kroondomein het Loo is het gehele jaar geopend. In deze routebeschrijving ga ik in meer detail in op route Rollekoot.

Routebeschrijving

Vanaf het startpunt loop je door het hekje naar rechts. Vervolgens staan er paaltjes met een rode kop die je de rest van de route volgt. Het eerste deel loop je langs de heide. Echt prachtig als deze in bloei staat!

Al vrij snel loop je dieper het bos in. In eerste instantie zijn de paden vrij breed, maar af en toe stuurt de route je over een klein bospaadje.

Verderop loop je door een gebied genaamd Motketel. Hier zijn een aantal sprengen waar water rustig doorheen kabbelt. Via de verschillende bruggetjes kan je goed zien hoe de sprengen lopen. Vroeger stonden hier veel watermolens, maar helaas zijn deze inmiddels verdwenen. Op een informatiebord, dat je onderweg tegenkomt, kan je meer lezen over de geschiedenis van dit gebied.

Als je eenmaal aankomt bij de tweede parkeerplaats dan is het niet heel duidelijk waar je heen moet. Je moet hier de parkeerplaats overlopen en bij de uitgang weer de weg oversteken.

Verderop is nog een lastig punt. Je komt hier bij een T-splitsing, maar hier stonden, toen ik de route liep, geen paaltjes. Je moet hier naar rechts, vervolgens neem je daarna de eerste afslag weer links, dat staat wel weer aangegeven met een paaltje.

Aan het einde van de route loop je stukken over en langs de heide. Wederom heb je weer mooie vergezichten over de vlaktes. Het laatste stukje loop je weer de zelfde weg terug.

Markering en paden

In principe wordt de gehele route gemarkeerd met paaltjes met een rode kop. Je merkt echter dat er al een tijd geen onderhoud is gepleegt aan de paaltjes. Op sommige plekken is de verf nauwelijks zichtbaar en op een aantal plekken ontbreekt er soms een paaltje. Download daarom de kaart hierboven, dan kom je er wel uit!

De meeste paden waar je over loopt zijn relatief zanderig. Toen ik de route liep had het net geregend, maar er waren nauwelijks plassen. Daarom zal deze route het hele jaar goed begaanbaar zijn. Goede schoenen zijn wel aan te raden. Op veel plekken zijn er uitstekende wortels en ook kan het zand op sommige plekken erg mul zijn.

Route beoordeling

Kroondomein het Loo is een van mijn lievelingsgebieden om te wandelen. Wat dit natuurgebied zo uniek maakt is de rust. Als je hier loopt dan hoor je alleen de natuur. Geen autowegen, gepraat van mensen en andere geluiden. Je kan hier echt de vogels horen fluiten en de bladeren horen ritselen in de wind. Als ik een dag moet bijkomen van de drukte van alledag, dan is dit de plek waar ik naartoe ga.

Gelukkig is er heel veel te wandelen in Kroondomein het Loo en ik kan je ook zeker aanraden om alle routes een keer te lopen. Ook route Rollekoot is een aanrader. Het landschap van dit deel van het Kroondomein is relatief afwisselend. De uitgestrekte bossen, de open heide en de sprengen die door het bos lopen geven karakter aan de omgeving!

Score

Algemene beoordeling

4 of 5 stars

Omgeving

4 of 5 stars

Kwaliteit van de wandelpaden

4 of 5 stars

Route markering

3 of 5 stars

Over de scores

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *