Rode route IJmuiden aan Zee

3.5 of 5 stars

Vanaf het Startpunt IJmuiden aan Zee starten 3 wandelroutes, namelijk:

De routes overlappen met elkaar, maar verkennen allemaal net een ander deel van dit bijzondere gebied. Bij de rode route loop je voornamelijk langs de haven. Bij de groene route loop je door de duinen. En bij de gele route loop zowel door de duinen als een stuk langs de haven.

De rest van deze routebeschrijving gaat in meer detail in op de rode route van 3.9 kilometer.

Routebeschrijving

Vanaf het startpunt bij de entree van de duinen en de zee loop je richting het Kennemermeer. Het eerste stuk is over de parkeerplaats, maar al snel loop je door de duinen.

Vervolgens loop je langs het Kennemermeer richting Batterij Heerenduin en Olmen. Hier staan verschillende bunkers uit de tweede wereldoorlog. Het is leuk om hier een stuk van de route af te lopen, zodat je de bunkers van dichtbij kan bekijken.

Vanaf de bunkers vervolgt het rondje zich richting de Lage vuurtoren van IJmuiden. Hier heb je op verschillende plekken prachtige uitzichten over de haven.

Via Marina Seaport loop je weer terug richting het startpunt. In de buurt van het startpunt zijn tevens verschillende horeca gelegenheden waar je met mooi uitzicht iets kan eten en drinken.

Markering en paden

De gehele route is gemarkeerd met rode pijltjes, maar op sommige plekken is het wel goed uitkijken waar je heen moet. Gelukkig kun je altijd de app van Wandelnetwerk Noord-Holland achter de hand houden als je de weg niet meer weet.

Tijdens deze route loop je veelal over asfalt of tegels. Hierdoor is de route eenvoud te lopen zowel bij nattigheid als langdurige droogte.

Beoordeling

Van de drie routes bij IJmuiden aan Zee vind ik deze het minst. Dat komt omdat je relatief weinig van de duinen ziet en voornamelijk door de havens loopt.

Mocht je zowel door de duinen als door de havens willen lopen, dan kan ik de gele route aanraden. Deze route is wel een stuk langer, maar bij deze route loop je zowel door de duinen, over het strand als door de havens. Dit maakt de route heel afwisselend.

Toch is deze route zeker de moeite waard om te lopen. Als je van boten en havens houd, dan zul je deze route heel erg waarderen.

Score

Algemene beoordeling

3.5 of 5 stars

Omgeving

3.5 of 5 stars

Kwaliteit van de wandelpaden

3 of 5 stars

Route markering

3 of 5 stars

Over de scores

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *