Groene route IJmuiden aan Zee

4.5 of 5 stars

Vanaf het Startpunt IJmuiden aan Zee starten 3 wandelroutes, namelijk:

De routes overlappen met elkaar, maar verkennen allemaal net een ander deel van dit bijzondere gebied. Bij de rode route loop je voornamelijk langs de haven. Bij de groene route loop je door de duinen. En bij de gele route loop zowel door de duinen als een stuk langs de haven.

De rest van deze routebeschrijving gaat in meer detail in op de groene route van 4.1 kilometer.

Routebeschrijving

Vanaf het startpunt zie je al meteen dat dit een bijzondere route gaat worden. Je staat namelijk bij de parkeerplaats al meteen in de duinen. Via de verschillende parkeerplaatsen loop je nu langzaam maar zeker steeds verder de duinen in.

In de zomer kunnen de duinpaadjes flink dichtgroeien, waardoor het een uitdaging is om de route te lopen. Toen ik de route liep viel dat gelukkig heel er mee.

Aan de ene kant zie je soms de zee langs de duinen heen en aan de andere kant zie je het Kennemermeer, een klein meertje dat in de duinen ligt. Bij extreme warmte kan het flink ploeteren zijn door het mulle zand.

Verderop kom je uit op het strand. Hier kun je in de zomerperiode ook genieten van een hapje en een drankje bij de strandtent. Prachtig om al die bedrijvigheid te zien op het strand. Er is zo ontzettend veel te zien!

Net voorbij de strandtent ga je weer het strand af en verder de duinen in. Je komt nu in de duinen langs de Batterij van Heerenduin en Olmen. Deze indrukwekkende reeks bunkers zijn grootendeels opgesteld waardoor je ze ook van binnen kan kijken. Dat maakt deze route nog extra leuk!

Aan het einde van de Batterij van Heereduin en Olmen kom je weer uit op de parkeerplaats van het startpunt. Je kunt eventueel de route nog verlengen door de rode route te lopen.

Markering en paden

De gehele route is gemarkeerd met groene pijltjes, maar op sommige plekken is het wel goed uitkijken waar je heen moet. Gelukkig kun je altijd de app van Wandelnetwerk Noord-Holland achter de hand houden als je de weg niet meer weet.

Tijdens deze route loop je veelal over zandpaden door de duinen. Deze kunnen in de zomer erg mul worden. Hierdoor wordt het toch nog een pittige route, ondanks dat het niet veel kilometers zijn.

Beoordeling

Ik heb ontzettend genoten van deze route. Het prachtige uitzicht over het strand. De smalle paden door de duinen en langs de bunkers maken deze route heel bijzonder. Persoonlijk zou ik deze route ook het meeste aanraden van de drie die beginnen bij IJmuiden aan Zee.

Als je opzoek bent naar een mooie route door de duinen, dan kan ik deze route van harte aanraden!

Score

Algemene beoordeling

4.5 of 5 stars

Omgeving

4.5 of 5 stars

Kwaliteit van de wandelpaden

4 of 5 stars

Route markering

2.5 of 5 stars

Over de scores

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *