Milligerplas – Geel

2.5 of 5 stars

Aan de rand van de nieuwe wijk Stadshagen in Zwolle ligt de Milligerplas. Deze plas wordt vaak gebruikt om te zwemmen en te varen met zeilboten en kano’s. Bij deze plas starten drie wandelroutes, namelijk:

Bij de rode route, loop je een rondje om de rand van de plas. De blauwe route gaat ook om de plas heen, maar gaat ook nog een stuk door de weilanden en langs de wijken. Bij de gele route, waar deze route over gaat loop je ook door de weilanden en door de wijken van Stadshagen. Milligerplas laat je bij de laatse route links liggen.

Routebeschrijving

Het eerste deel van deze wandelroute overlapt met de rode route en gaat langs de Milligerplas. Verderop bij de Werkerlaan loop je de weilanden in waar je richting het Zwarte water loopt.

Tussen de weilanden heb je een prachtig uitzicht over het buitengebied en de nieuwbouwwijken van Stadshagen. Verderop kom je op de dijk van de rivier waar je wederom weer een mooi uitzicht hebt over de weilanden, het Zwarte Water en de Westerveldse Kolk.

In de verte zie je een grote brug liggen. Daar loop je vervolgens onderdoor om je weg ter vervolgen door de stadsparken van Stadshagen. Het is duidelijk dat met de bouw van deze wijk er veel aandacht is voor groenvoorziening. In veel andere steden wordt elke vierkante meter bebouwt, maar hier zijn nog heel veel parken over.

Slingerend door de parkjes loop je nu langs het winkelcentrum van Stadshagen. Mocht je nog even willen shoppen dan is dit het moment. De weg naar het centrum vinden is heel eenvoudig aangezien er heel groot Centrum Stadshagen op de gevel staat.

Na het winkelcentrum loop je langs de Wijkboerderij en een aantal speeltuinen. Je kan duidelijk zien dat Stadshagen veel voorzieningen heeft voor jong en oud. Toen ik hier liep voelde het allemaal een beetje Zweeds/Noors aan kwa bouw, voorzieningen en infrastructuur. Interessant om te zien hoe anders deze wijk is in vergelijking met veel andere nieuwbouwwijken.

Het laatste stuk van de route loop je langs de Stadshagenallee. Het grappige is dat het mij nu pas opviel dat ik het stuk door de wijken bijna geen autos tegen kwam. Pas toen ik de auto’s van de Stadshagenallee weer hoorde rijden viel het mij op hoe stil het was in de wijk.

Markering en paden

De gehele route is gemarkeerd met gele pijltjes. Het stuk in het buitengebied is heel eenvoudig te volgen. In de stad moet je echter wel wat meer opletten, je gaat namelijk vrij slingerend door alle stadsparken heen.

Het grootste gedeelte van deze route loop je door de wijken van Stadshagen heen. Hier zijn de paden verhard en eenvoudig te lopen. Alleen het stuk door de weilanden kan bij nat weer drassig worden. Al vond ik het na veel regen nog erg meevallen.

Beoordeling

Ik vind het heel lastig om een oordeel over deze route te vellen. Ergens is Stadshagen een prachtige wijk en zou ik willen dat meer steden zoveel groen hadden. Toch is een wandelroute zoals dit niet echt mijn ding. Ik vind het niet erg om delen door een wijk te lopen, maar deze route gaat echt voor 70% door een wijk. Aan het einde van de tocht was ik toch wel blij dat ik weer terug was.

Het zal vast een prachtige plek zijn om te wonen, maar als ik wandel ga ik liever door de natuur of door een prachtige oude stad. Een wandeling door de stadsparken van een nieuwbouwwijk is niet helemaal mijn ding. Als je in de buurt woont, is dit misschien wel een mooi hardlooprondje.

Mocht je een mooie route in de buurt zoeken, dan zou ik eerder een rondje Milligerplas aanbevelen. Die is zeker de moeite waard.

Score

Algemene beoordeling

2.5 of 5 stars

Omgeving

3 of 5 stars

Kwaliteit van de wandelpaden

3 of 5 stars

Route markering

3.5 of 5 stars

Over de scores

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *