Het Hoge Laar – Oranje

3.5 of 5 stars

Op Sportpark Het Hoge Laar starten 2 wandelroutes:

De twee route zijn erg vergelijkbaar. Bij de oranje route snij je eigenlijk een stuk van de blauwe route af. De rest van deze routebeschrijving gaat over de oranje route van 5 km. Mocht je meer willen weten over de blauwe route, klik dan op de link hierboven.

Routebeschrijving

Als je op het startpunt staat dan denk je misschien dat dit niet zo’n mooie wandelroute gaat worden. Het sportpark ziet er namelijk niet echt aantrekkelijk uit. Gelukkig ga je echter vanaf het sportpark vrij snel richting de weilanden.

Je loopt hier langs de wijk Aa-landen van Zwolle. Aan de ene kant van het pad heb je de bewoonde wereld en aan de andere kant van de sloot heb je de uitgestrekte weilanden. Hier verzamelen een grote verscheidenheid aan weide- en watervogels. Het is een komen en gaan van ganzen, zwanen en eenden in de sloten en meertjes rondom de weilanden. Echt een geweldig gezicht!

Via de Kolksteeg en de Urksteeg loop je richting het Westerveldse Bos. In het Westerveldse Bos kom je ook nog de rode route tegen. Die kan je volgen vanaf het startpunt op de parkeerplaats van het Westerveldsebos. Via het westerveldsebos loop je vervolgens richting het Zwarte Water, de rivier die dwars door Zwolle stroomt.

Je kijkt boven op de dijk uit op de Westerveldse Kolk een plas in de uiterwaarden van deze meanderende rivier. In de verte zie je de bewoonde wereld al dichterbij komen.

Aan de andere kant van het sportpark loop je onder de tunnel door naar het stadspark. Hier loop je nog een klein rondje totdat je weer uitkomt bij het startpunt.

Markering en paden

De gehele route is gemarkeerd met oranje pijltjes. Overal staat duidelijk aangegeven waar je heen moet. De route is in twee richtingen gemarkeerd. Ik heb zelf de route tegen de klok in gelopen, daarom is de route ook als zodanig beschreven.

Vrijwel de gehele route gaat over verharde paden. Het eerste stuk gaat over mooie kronkelige schelpenpaden. Bij de Kolksteeg en de Urksteeg loop je wel een klein stuk over de weg, maar dit zijn relatief rustige wegen.

Beoordeling

Ik kan deze route van harte aanraden. Het stuk langs de wijk was erg verassend. Ik kan mij voorstellen dat mensen die aan de rand van de wijk wonen, vaak naar buiten kijken naar alle vogels die voorbijkomen. Ook is het stuk door het Westerveldse Bos en het Zwarte Water erg mooi.

Mocht je liever een langere route lopen, dan kan ik de blauwe route van dit zelfde startpunt ook aanbevelen. Bij deze route trek je nog verder het buitengebied in door de weilanden.

Score

Algemene beoordeling

3.5 of 5 stars

Omgeving

3.5 of 5 stars

Kwaliteit van de wandelpaden

3 of 5 stars

Route markering

4 of 5 stars

Over de scores

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *