Het Hoge Laar – Blauw

3 of 5 stars

Op Sportpark Het Hoge Laar starten 2 wandelroutes:

De twee route zijn erg vergelijkbaar. Bij de oranje route snij je eigenlijk een stuk van de blauwe route af. De rest van deze routebeschrijving gaat over de blauwe route van 8.3 km. Mocht je meer willen weten over de oranje route, klik dan op de link hierboven.

Routebeschrijving

Als je op het startpunt staat dan denk je misschien dat dit niet zo’n mooie wandelroute gaat worden. Het sportpark ziet er namelijk niet echt aantrekkelijk uit. Gelukkig ga je echter vanaf het sportpark vrij snel richting de weilanden.

Je loopt hier langs de wijk Aa-landen van Zwolle. Aan de ene kant van het pad heb je de bewoonde wereld en aan de andere kant van de sloot heb je de uitgestrekte weilanden. Hier verzamelen een grote verscheidenheid aan weide- en watervogels. Het is een komen en gaan van ganzen, zwanen en eenden in de sloten en meertjes rondom de weilanden. Echt een geweldig gezicht!

Verderop kom je bij de Wijde Aa, dit is een recreatie meertje met ongeveer een diameter van 300 meter. Je loopt een stuk langs het water om vervolgens naar de Brinkhoekweg te gaan.

Door het buurtschap Langeholte loop je de Brinkhoekweg helemaal af totdat je bij het Westerveldse bos uitkomt. Hier moest ik een behoorlijk stuk omlopen omdat er een deel van het pad was afgesloten. Daar kom ik later nog even op terug.

Slingerend door het Westerveldsebos kom je nog een andere route tegen, namelijk de rode route die vanaf de parkeerplaats in het bos vertrekt. Via het westerveldsebos loop je vervolgens richting het Zwarte Water, de rivier die dwars door Zwolle stroomt.

Je kijkt boven op de dijk uit op de Westerveldse Kolk een plas in de uiterwaarden van deze meanderende rivier. In de verte zie je de bewoonde wereld al dichterbij komen.

Aan de andere kant van het sportpark loop je onder de tunnel door naar het stadspark. Hier loop je nog een klein rondje totdat je weer uitkomt bij het startpunt.

De wegafsluiting

Toen ik deze route liep op 2 Februari 2024 was een gedeelte van de route afgesloten met hekken. Eerder op de route stond vermeld dat doorgaand verkeer gestremt was in verband met werkzaamheden aan de dijk. Aangezien er gedetaileerde informatie voor auto’s en fietsten stonden, maar niets voor wandelaars ging ik er vanuit dat wandelaars door konden lopen. Todat ik voor het hek stond en een heel stuk terug moet lopen.

Helaas stond er niet hoelang ze nog bezig zijn met de dijk, maar ik vermoed dat ze in de zomer van 2024 wel klaar zijn.

Markering en paden

Vrijwel de gehele route gaat over verharde paden. Het eerste stuk gaat over mooie kronkelige schelpenpaden. Bij de Brinkhoekweg loop je echter wel een behoorlijk stuk over de weg. Toen ik hier liep was het relatief rustig met auto’s, maar een gedeelte was ook afgesloten, dus dit kan anders zijn als de werkzaamheden over zijn.

De gehele route is gemarkeerd met blauwe pijltjes. Overal staat duidelijk aangegeven waar je heen moet. De route is in twee richtingen gemarkeerd. Ik heb zelf de route tegen de klok in gelopen, daarom is de route ook als zodanig beschreven.

Beoordeling

Al met al heb ik erg genoten van deze wandeling. Het eerste stuk langs de wijk was verassend mooi. Ik kan mij voorstellen dat mensen die aan de rand van de wijk wonen, vaak naar buiten kijken naar alle vogels die voorbijkomen. Ook het deel van het Westerveldsebos is erg mooi. De lus over de Brinkhoekweg liep ook prettig omdat er weinig verkeer was, maar zoals eerder gezegd dit kan anders zijn als de werkzaamheden over zijn.

Daarom kan ik deze route van harte aanbevelen als je een mooi rondje door de weilanden wilt lopen. Mocht je liever een korter rondje lopen dan is de oranje route ook aan te bevelen. Deze route slaat namelijk alleen het deel over de Brinkhoekweg over.

Score

Algemene beoordeling

3 of 5 stars

Omgeving

3.5 of 5 stars

Kwaliteit van de wandelpaden

2.5 of 5 stars

Route markering

4 of 5 stars

Over de scores

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *