Duinheidewandeling

4.5 of 5 stars

De Schoorlse duinen is een van de mooiste natuurgebieden in Nederland waar uitstekend te wandelen is. Vanaf het startpunt Buitencentrum Schoorlse Duinen kan je kiezen uit maar liefst zeven verschillende wandelroutes:

Deze routebeschrijving gaat over de Duinheidewandeling van 11 km.

Routebeschrijving

Deze wandelroute volgt op veel plekken dezelfde paden hetzelfde pad als Boswachterspad Noordzeewandeling. Bij het Boswachterspad loop je echter naar zee, terwijl je bij deze route een grotere ronde door het bos maakt. Beide routes zijn zeer de moeite waard!

Vanaf het startpunt loop je eerst door een prachtig duinbos. De paden zijn relatief breed en mul, maar de omgeving is prachtig. Vanuit het duinbos loop je door richting de duinen, hier kom je langs het Vogelmeer, een plas waar regelmatig vogels verzamelen.

Vervolgens loop je door richting een uitzichtpunt, hier in de buurt heb je ook kans om wilde koeien tegen te komen, die grazen namelijk in de duinen. Vanuit het uitzichtpunt heb je een prachtig uitzicht over vrijwel de hele Schoorlse Duinen. Een mooie plek om een pauze te nemen!

Vervolgens loop je door de duinen weer het duinbos in richting het startpunt. Toen ik deze ronde heb gelopen vond ik dit stuk het minst mooi, maar dat kan ook komen omdat ze met groot materieel in het bos bezig waren.

Bijzonderheden

Dit is een zware wandeling voor ongetrainde wandelaars. Je loopt veel door het mulle zand, daardoor is het ook niet geschikt om met kleine kinderen te lopen. Met kleine kinderen kan je beter de familie route lopen.

Neem voldoende water mee en bescherming tegen de zon op warme dagen. Je loopt veel in open gebied dus het kan heel warm worden op zonnige dagen. Ook is er geen horeca of water bijvulpunt op de route.

Helaas zijn honden verboden op deze route. Aangezien hier wilde koeien grazen zul je voor een wandeling met je hond een andere route moeten uitzoeken.

Over de Schoorlse Duinen

Oorspronkelijk waren de Schoorlse Duinen helemaal kaal. Hierdoor waaide er echter bij westelijke wind heel veel zand op wat richting de nabijgelegen steden waaide. Daarom is er besloten om bomen te planten, om het zand tegen te houden.

Doordat ongeveer de helft van de Schoorlse duinen bosgebied is en de andere helft duinen, is het een veelzijdig natuurgebied. Het bosgebied is zeer heuvelachtig en dicht bebost, dichter aan zee maken de bomen plaats voor uitgestrekte duinen.

Op de verschillende duinhoogtes heb je een prachtig uitzicht over de vlaktes en de duinplassen zoals het Vogelmeer, een verzamelplaats voor vogels. Behalve wandelen, kan je in dit natuurgebied ook goed fietsen. Ook een van de mooiste mountainbike routes liggen in dit duingebied.

Ondanks dat het een populair natuurgebied is, kun je hier relatief rustig lopen. Door de vele routes en doordat fietsers en mountainbikers een eigen pad hebben, kun je in alle rust van het natuurgebied genieten.

Score

Algemene beoordeling

4.5 of 5 stars

Omgeving

4.5 of 5 stars

Kwaliteit van de wandelpaden

5 of 5 stars

Route markering

4 of 5 stars

Over de scores

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *