Boswachterspad Noordzeewandeling

5 of 5 stars

De Schoorlse duinen is een van de mooiste natuurgebieden in Nederland waar uitstekend te wandelen is. Vanaf het startpunt Buitencentrum Schoorlse Duinen kan je kiezen uit maar liefst zeven verschillende wandelroutes:

Deze routebeschrijving gaat over het Boswachterspad Noordzeewandeling van 10 kilometer.

Routebeschrijving

Direct bij de start van de route word je op de proef gesteld je loopt namelijk direct de trap op de hoogste duin van Nederland op. Bovenaan de trap starten alle wandelroutes, volg vanaf hier de donkerblauwe pijltjes. Ook heb je hier een prachtig uitzicht op het binnenland.

Het eerste stuk van de wandelroute loop je door het duinbos over relatief brede zandpaden. Langzamerhand worden de paden steeds smaller maakt het bos plaats voor open heide en zandvlaktes.

Eenmaal aangekomen bij het Vogelmeer zijn vrijwel alle bomen verdwenen, je loopt nu echt in heidegebied. Ook zal je merken dat het pad steeds muller wordt hoe dichter je bij de zee komt. Je loopt hier door begrazingsgebied van wilde koeien, dus die kun je hier ook zien als je geluk hebt.

Halverwege de route loop je op het strand, je zou hier zelfs even uit kunnen rusten en het water in kunnen gaan. De eerstvolgende strandopgang ga je weer terug de duinen in.

De terugweg vind ik persoonlijk minder indrukwekkend. Maar dat kan ook komen doordat er met groot materieel werd gewerkt in het bos toen ik hier wandelde.

Bijzonderheden

Dit is een zware wandeling voor ongetrainde wandelaars. Je loopt veel door het mulle zand, daardoor is het ook niet geschikt om met kleine kinderen te lopen. Met kleine kinderen kan je beter de familie route lopen.

Neem voldoende water mee en bescherming tegen de zon op warme dagen. Je loopt veel in open gebied dus het kan heel warm worden op zonnige dagen. Ook is er geen horeca of water bijvulpunt op de route.

Helaas zijn honden verboden op deze route. Aangezien hier wilde koeien grazen zul je voor een wandeling met je hond een andere route moeten uitzoeken.

Over de Schoorlse Duinen

Oorspronkelijk waren de Schoorlse Duinen helemaal kaal. Hierdoor waaide er echter bij westelijke wind heel veel zand op wat richting de nabijgelegen steden waaide. Daarom is er besloten om bomen te planten, om het zand tegen te houden.

Doordat ongeveer de helft van de Schoorlse duinen bosgebied is en de andere helft duinen, is het een veelzijdig natuurgebied. Het bosgebied is zeer heuvelachtig en dicht bebost, dichter aan zee maken de bomen plaats voor uitgestrekte duinen.

Op de verschillende duinhoogtes heb je een prachtig uitzicht over de vlaktes en de duinplassen zoals het Vogelmeer, een verzamelplaats voor vogels. Behalve wandelen, kan je in dit natuurgebied ook goed fietsen. Ook een van de mooiste mountainbike routes liggen in dit duingebied.

Ondanks dat het een populair natuurgebied is, kun je hier relatief rustig lopen. Door de vele routes en doordat fietsers en mountainbikers een eigen pad hebben, kun je in alle rust van het natuurgebied genieten.

Score

Algemene beoordeling

5 of 5 stars

Omgeving

5 of 5 stars

Kwaliteit van de wandelpaden

5 of 5 stars

Route markering

4 of 5 stars

Over de scores

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *