Boomplanterstocht

4.5 of 5 stars

Vanaf het startpunt Buitencentrum Schoorlse Duinen starten maarliefst 7 wandelroutes, namelijk:

De Schoorlse Duinen is wat mij betreft het mooiste duinbos van Nederland en is daarom zeker de moeite waard. Ik heb hier al meerdere malen gewandeld en gemountainbiked en elke keer geniet ik weer van de pracht van dit mooie gebied.

De rest van deze routebeschrijving gaat over de Boomplanterstoch van 12 kilometer.

Routebeschrijving

Vanaf het buitencentrum loop je eerst over het asfaltpad naar de Schoorlse Zeeweg. Dit deel is nog relatief vlak, maar de rest van de route ga je eigelijk constant omhoog en omlaag. Verderop stap je van het asfalt af en ga je over zanderige paden dieper het bos in.

Tijdens deze route loop je bijna het hele stuk door het bos. Her en der heb je wat open vlaktes wat het afwisselend maakt. Onderweg kom je ook nog een watertap punt tegen waar je jouw waterfles kunt vullen.

Iets verderop kom je ook nog langs een uitkijkpunt. Vanaf dit punt kun je helemaal totaan Camperduin kijken die aan de andere kant van dit natuurgebied ligt. Je kan net niet de zee zien, maar je ziet wel de duinen die er net voor liggen.

Ongeveer 2 a 3 kilometer voor het einde van de route loop je nog langs Lunch restaurant de berenkuil. Hier kan je midden in het bos nog even bijkomen van de zware wandeling.

Het laatste stuk loop je terug over de Grote Duintrap van Schoorl. Op deze lange trap zijn soms wandelaars aan het oefenen, omdat het een flinke zware klim is. Naar beneden is echter een stuk makkelijker!

Markering en paden

De gehele route is gemarkeerd met groene bordjes. Halverwege kom je ook een zeegroen bordje tegen. Deze moet je niet volgen dat is namelijk een andere route.

De route is in twee richtingen gemarkeerd. Ik heb de route met de klok mee gelopen, daarom wordt de route ook als zodanig beschreven.

Goede dichte schoenen zijn aan te raden. Dit duinbos is enorm zanderig, waardoor hoge wandelschoenen geen overbodige luxe zijn. Door het hoogteverschil is de route ook relatief zwaar.

Bereikbaarheid en parkeren

Het Buitencentrum ligt ongeveer 300 meter vanaf het centrum en is daarom goed te bereiken met de bus.

Voor het Buitencentrum liggen ook twee parkeerplaatsen. De Schoorlse duinen zijn echter razend populair, daarom kan het er op dagen met mooi weer erg druk zijn. Ook is het betaald parkeren. Het koste €13,50 toen ik er voor het laatst was.

Beoordeling

Wat een prachtig natuurgebied is de Schoorlse Duinen! Echt iets wat je een keer gezien moet hebben. Ik ben er zelf al meerdere keren geweest en ondanks dat ik niet echt in de buurt woon, vind ik het zeker de moeite waard om er anderhalf uur voor te rijden. Zo’n prachtig duinbos met zoveel hoogteverschil hebben we nergens anders in Nederland.

Ik kan deze route van harte aanraden. Deze route is met name fijn om te lopen als het slecht weer is of juist heel warm. Omdat je het hele stuk onder de bomen loopt ben je goed beschut tegen wind, regen en zon.

Mocht het een mooie milde dag zijn, dan zou ik eerder de Noordzeewandeling lopen. Bij deze routes ga je namelijk helemaal door tot aan het strand. Hierdoor zie je duinbos, duinen, duinmeren en de zee. Echt een geweldige wandeling voor een mooie dag. Met temperaturen van 25°+ verbrand je hier echter levend 😉.

Score

Algemene beoordeling

4.5 of 5 stars

Omgeving

4.5 of 5 stars

Kwaliteit van de wandelpaden

5 of 5 stars

Route markering

4 of 5 stars

Over de scores

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *