Zuiderheideroute

3.5 of 5 stars

Vanaf het startpunt Anna’s Hoeve, starten drie wandelroutes, namelijk:

Alle drie de wandelroutes hebben een ander karakter. De eerste wandelroute loopt door een stadspark genaamd Anna’s Hoeve. De tweede route loopt voornamelijk door de bossen en heide. Bij de derde route loop je door allebei de natuurgebieden, daarnaast loop je ook een rondje door Hilversum.

Op deze pagina ga ik verder in op de Zuiderheideroute, de langste van de drie routes.

Routebeschrijving

Deze route is te starten vanaf drie startpunten, namelijk:

De route is ook in beide richtingen aangegeven. In deze beschrijving starten we vanaf Anna’s Hoeve en lopen we met de klok mee.

Direct vanaf het startpunt loop je het Anna’s Hoeve park in, dit is een klein stadspark met mooie slootjes en kleine meertjes. Hier heb je mooie uitzichten over het water en de bossen eromheen.

Vanaf dit stadspark loop je door de wijken van Hilversum in. Hier steek je vervolgens twee keer het spoor over. Op ongeveer 1/3 van de route kom je uit bij het station. Vanaf hier is het ongeveer een 200 meter lopen naar het centrum. Het kan dus leuk zijn om iets te gaan eten of drinken in het centrum en kort te winkelen.

Vanaf het station loop je de spoortunnel door weer richting de buitenwijken van Hilversum. Je loopt hier weer door smalle straten.

Vanuit de wijken van Hilversum loop je zo de Zuiderheide op. Dit is een prachtig natuurreservaat met mooie oude bossen, heide en kleine vennen. Ook kan je hier Schotse hooglanders tegenkomen onderweg.

Op de terugweg loop je ook langs het Laarder Wasmeer. Hier is ook een grote heuvel, waar je een prachtig uitzicht hebt over het meer. Hiervoor moet je een klein stuk van de route af. Het is een flinke klim, maar het uitzicht is het meer dan waard.

Route markering

De route wordt aangeven met Paarse pijlen. In de bossen zijn deze goed te vinden op paaltjes. In de stad wordt het aangegeven met stickers op lantarenpalen, daardoor kan het in de stad goed zoeken zijn waar je precies heen moet.

Ik adviseer daarom om de GPX kaart bij de hand te houden. Op sommige stukken staat het namelijk niet duidelijk aangegeven.

Route waardering

Er zijn zoveel mooie wandelroutes in Nederland dat het altijd lastig kiezen is. Wat deze route uniek maakt is dat je zowel door de stad als door een prachtig natuurgebied loopt. Reken er wel op dat je in de stad op verschillende plekken de GPX kaart moet gebruiken (te downloaden bij de route beheerder).

Score

Algemene beoordeling

3.5 of 5 stars

Omgeving

3.5 of 5 stars

Kwaliteit van de wandelpaden

3 of 5 stars

Route markering

1.5 of 5 stars

Over de scores

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *