Wandelroute ‘s-Gravelandse Buitenplaatsen

Vanaf het bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek starten 5 wandelroutes, namelijk:

Alle 5 de routes zijn erg de moeite waard aangezien ze door prachtige natuur gaan en langs mooie historische landhuizen. In deze routebeschrijving ga ik dieper in op de route van 17.1 kilometer.

Mocht je tegen zo’n lange wandeling op zien dan kan je de route ook inkorten naar ongeveer 7 of 12 kilometer. Aangezien de route in meerdere kleine lussen loopt kun je de route dus zo lang maken als je zelf wilt.

Routebeschrijving

Direct vanaf de parkeerplaats loop je richting landgoed Boekesteyn een groot landgoed met verschillende bouwwerken en mooie velden. Vervolgens loop je richting Bantam, wat meer een klassiek bosgebied is.

Door Bantam loop je een lange weg af richting Land en Bosch. Dit is ook een mooie plek om iets te eten en te drinken. Bij Land en Bosch loop je nog langs de Duiventoren een kleine Grot.

Via de bossen Jagtlust en het Corverbos loop je richting landgoed Gooilust. Dit is een oud landgoed met een groot landhuis en siertuinen. Via de heuvel voorbij de Rododendronvallei krijg je een prachtig uitzicht over deze aangelegde tuinen met de grote verscheidenheid aan bomen, planten en bloemen.

Vanaf Landgoed Gooilust loop je weer terug richting het bezoekerscentrum. Op sommige plekken zal je zien dat je weer dezelfde weg terugneemt, maar de meeste stukken neem je net een andere route. Hierdoor kan je de verschillende bezienswaardigheden van twee kanten bekijken.

Routemarkering en wandelpad

De gehele route wordt aangegeven met gele pijltjes. Ook worden twee afsnijroutes aangegeven om de route in te korten naar 7 of 12 kilometer.

De ondergrond van het wandelpad is erg verschillend. Op sommige plaatsen loop je over asfalt en andere plekken over zandpaden. In mijn ervaring is het echter zelden blubberig, daarom hoef je bij deze route geen hoge schoenen aan.

Route beoordeling

Ik raad je van harte aan om deze route te lopen. De bossen zijn erg divers en op geen enkele plek is de route saai. Door de verschillende landhuizen, muren en andere bouwwerken krijg je een goed beeld van hoe het hier vroeger uit zag. Eigenlijk is het bijna een groot openluchtmuseum.

Voor veel mensen is 17 kilometer een behoorlijk zware wandeling. Houd hier dus ook rekening mee en vertrek op tijd. Ga ervan uit dat je minimaal 6 uur over deze wandeling doet, met pauzes en foto’s maken meegerekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *