Wandelroute Natuur zonder Drempels

2.5 of 5 stars

Vanaf het startpunt Boswachterij starten de volgende routes:

In de rest van deze routebeschrijving ga ik in meer detail in op de route van 3 kilometer. Deze route is speciaal aangelegd voor rolstoelen en rollators.

Routebeschrijving

Deze route lijkt erg op de route De Steen van Mariken van 3.5 km. Een groot deel van de route overlappen deze twee routes, alleen sommige moeilijk begaanbare delen van deze route worden vermeden.

Vanaf het startpunt loop je eerst verder het bos in over het Let de Stigterpad. Tussen de bomen door kan je al de heide zien van het Leersumseveld.

Langzamerhand loop je richting de eerste plas van het Leersumse veld. Bij lange droogte kan deze plas helemaal droog komen te staan. Maar bij langdurig nat weer kan de plas ook buiten haar oevers treden.

Het avontuurlijke gedeelte van de route begint net iets voorbij de plas. Je verlaat nu het brede pad en gaat de heide over.

Voordat je bij de heide bent ga je tussen de eerste en de tweede plas door. Hier heb je ook een prachtig uitzicht over de tweede plas. Dit is ook een mooie plek voor een korte stop op één van de vele bankjes.

Via de heide ga je weer terug richting het startpunt. Dit is het heidegebied waar je op de heenweg omheen liep en door de bomen kon zien. Slingerend door de heidevlaktes en de bossages ga je  de laatste kilometer weer terug richting de parkeerplaats.

Toegankelijkheid

Aangezien deze wandelroute speciaal is aangelegd voor rolstoel en rollator gebruikers is toegankelijkheid een belangrijk onderdeel. Dit valt echter erg tegen.

Het eerste deel van de route loop je over een breed grindpad. Hier liggen echter her en der flinke keien op, wat het toch een minder prettige ervaring maakt.

Het meest zorgelijke is echter dat er bij hoogwater een deel van de route onder water kan komen te staan. Toen ik de route heb gelopen stond er maar liefst 40 cm water. Ik kon mijn schoenen uitdoen voor dat kleine stukje (het was een mooie warme dag). Maar met een rollator of een rolstoel kan dat natuurlijk niet.

Markering

De route is aangegeven met blauwe pijlen en is daarom erg eenvoudig om te volgen. De verschillende poortjes zijn te openen met een speciaal touw die het ook geschikt maakt om alleen met een rolstoel te openen.

Beoordeling

Hoewel ik zelf erg heb genoten van deze route, kan ik deze route niet aanraden voor de doelgroep waarvoor de route is aangelegd. Met een rollator of rolstoel is het eerste deel niet echt comfortabel en halverwege kan het helemaal lastig worden.

Het natuurgebied is prachtig, dus je kunt het altijd proberen, maar houd er wel rekening mee dat je mogelijk teleurgesteld wordt.

Score

Algemene beoordeling

2.5 of 5 stars

Omgeving

4 of 5 stars

Kwaliteit van de wandelpaden

1.5 of 5 stars

Route markering

4 of 5 stars

Over de scores

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *