De Steen van Mariken

4 of 5 stars

Vanaf het startpunt Boswachterij starten de volgende routes:

In de rest van deze routebeschrijving ga ik in meer detail in op de route van 3.5 kilometer.

Routebeschrijving

Vanaf het startpunt loop je eerst verder het bos in over het Let de Stigterpad. Tussen de bomen door kan je al de heide zien van het Leersumseveld.

Langzamerhand loop je richting de eerste plas van het Leersumse veld. Bij lange droogte kan deze plas helemaal droog komen te staan. Maar bij langdurig nat weer kan de plas ook buiten haar oevers treden.

Het avontuurlijke gedeelte van de route begint net iets voorbij de plas. Je verlaat nu het brede pad en gaat de heide over.

Voordat je bij de heide bent ga je tussen de eerste en de tweede plas door. Hier heb je ook een prachtig uitzicht over de tweede plas. Dit is ook een mooie plek voor een korte stop op één van de vele bankjes.

De route vervolgt zich langs de steen van Mariken, waar de naam van deze route vandaan komt. Deze steen is destijds neergelegd voor de speelfilm Mariken van Nimwegen.

De dichte bossen maken steeds meer ruimte voor open heide gebieden. Het stuk heidegebied waar je op de heen weg langs kwam, loop je nu recht doorheen. Slingerend door de heidevlaktes en de bossages ga je weer terug richting het startpunt.

Hoogwater

Toen ik deze route heb gelopen stonden delen van de route onderwater. De tweede plas was overstroomt naar de eerste plas. Ook het deel op de heide was gedeeltelijk overstroomt. Op sommige delen stond er wel 40 cm water op het pad.

Gelukkig was het warm weer. Ik heb daarom mijn schoenen uitgedaan en mijn broek opgestroopt en zo blootsvoets door het water gelopen. Maar in de winter zou ik deze route alleen met laarzen lopen, als er hoogwater is. Anders is deze route helaas niet te doen.

Markering en paden

De gehele route is duidelijk gemarkeerd met rode pijlen en is daarom eenvoudig te lopen zonder kaart. Het eerste deel van de route loop je over brede bospaden, maar verderop loop je op mooie kronkelige paden.

Beoordeling

Het eerste deel van de route is niet heel spectaculair. Je loopt hier achter het hek een stuk van de natuur af. Gelukkig is dit niet de hele route, verderop wordt de route een stuk avontuurlijker. Je loopt namelijk recht over de heide en tussen de plassen door. Op verschillende plekken heb je een prachtig uitzicht.

Ik heb zelf erg genoten van de route. Gelukkig heb ik geen last gehad van het hoog water, omdat het warm weer was, maar dat is wel iets om rekening mee te houden.

Score

Algemene beoordeling

4 of 5 stars

Omgeving

4.5 of 5 stars

Kwaliteit van de wandelpaden

3 of 5 stars

Route markering

4.5 of 5 stars

Over de scores

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *